Kako je sezona šparoga počela, ovaj vikend možete iskoristiti za blagodatni boravak u prirodi, obnovu zalihe vitamina D u tijelu i branje te dalmatinske delicije. Preskočite li prvo dvoje, na šibenskoj tržnici, već ubrane šparoge, čekaju vas na banku. Cijena prava sitnica, rekao bi Bing, 6 eura vezica. To vam dođe, u lipu točno konvertirano, 45 kuna i 21 lipu.
Gušti su gušti, a vi odaberite prvu ili drugu varijantu.
Inače, šparoge su dobile nadimak ‘carsko povrće’ zahvaljujući popularnosti koju su stekle još u rimsko doba, kada su podanici odlazili u berbu šparoga za careve, a danas su poznate kao jedne od najzdravijih namirnica svijeta i prava kulinarska delikatesa.
Šparoge su iznimno zdrave za normalan rad jetre, bubrega i pluća, a odlične su i za dijetalnu ishranu kod oboljelih od dijabetesa. Konzumacija divljih šparoga pomaže protiv kroničnog bronhitisa, bubrežnog kamenca, anemije, dijabetesa, odstranjuje žuticu i čisti bubrege i mjehur.
Zbog bogatog izvora vitamina K, kalcija te magnezija, šparoge su važne za jačanje kostiju, a sadrže i željezo koje je neophodno za zdravu krvnu sliku. Izdanci su bogat izbor bjelančevina i dijetalnih vlakana te imaju jak detoksikacijski učinak. Sadrže inulin prebiotik koji potiče razvoj dobrih bakterija i neutralizira loše bakterije.
Zahvaljujući folnoj kiselini za koju je utvrđeno da smanjuje broj srčanih udara za 10 posto, šparoge su izrazito zdrave za razvoj fetusa te se preporučuju trudnicama, a folna kiselina i glutamin zajedno pomažu tijelu u zaštiti od karcinoma.
Kad pročitate sve ovo, 6 eura za ovakav lijek iz prirode i nije neki izdatak. Kad trgovci pročitaju i cijena bi mogla skočiti.