Sindikati prihvatili Vladinu ponudu za povećanje plaća. Neke škole ipak će štrajkati, ali šibenske nisu među njima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Nastave će sutra biti u školama diljem Šibensko-kninske županije jer su sindikati javnih službi i Vlada danas dovršili proces mirenja i dogovorili povećanje osnovice plaća za tri posto od 1. siječnja te dva posto od 1. rujna iduće godine, za što će Ministarstvo rada i mirovinskog sustava osigurati dodatnih 150 milijuna kuna.

Ipak, odluka o povećanju ‘tri plus dva posto’ nije bila jednoglasna, jer prosvjetni sindikati nisu prihvatili novu Vladinu ponudu.

Kako je za HRT kazao čelnik sindikata Preporod, Željko Stipić, čak 367 škola sutra će ipak biti u štrajku od 11.55 do 12.55 sati. No, Marija Jozić Mihaljević, povjerenica Područnog odbora Sindikata Šibensko-kninske županije NSZSSH-a za Šibenski portal naglasila je kako škole naše županije u štrajku neće sudjelovati.

– To ogorčenje i rezignacija u zbornici koje je zavladalo je ‘neopisivo’. Dakle to famozno povećanje od 1. siječnja 2019. od tri posto izraženo u kunama iznosi u bruto iznosu 162,64 mjesečno, u neto iznosu cijelih 95 kuna mjesečno! Vlada nam je to velikodušno dala svih devet mjeseci za iduću godinu, i onda još od 1. rujna dodatnih dva posto. Dakle u listopadu, studenom i prosincu imati ćemo uvećanu osnovicu za čak 274,33 u bruto iznosu, odnosno 161,53 kune neto mjesečno – objasnila je Jozić Mihaljević.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, dodala je Jozić Mihaljević, bio je protiv prihvaćanja i spreman na štrajk, no ostali su sindikati ipak prihvatili Vladinu ponudu.

Pratite nas i na društvenim mrežama: