Uz sve mjere i preporuke

Šibenski ugostitelji pripremaju se za otvaranje: Neki su zatražili proširenje štekata, ali sve ih muče ista pitanja

Šibenski ugostitelji pripremaju se za ponovno otvaranje kafića u ponedjeljak, nakon što su dva mjeseca bili primorani zatvoriti zbog epidemije koronavirusa. Razgovarali smo s četvero ugostitelja koji kažu kako svakako planiraju otvoriti, ali očekuju i detaljna objašnjenja struke i epidemiologa oko pojedinih uputa.

Žana Karabatić iz kafića Na.ma.lo zatražila je proširenje štekata, no svakako otvara u ponedjeljak u 10 sati.

– Tražili smo proširenje štekata, a planiramo raditi od 10 do 18 sati, odnosno u jednoj smjeni. Radit ćemo isključivo na otvorenom, a ako nam se iz Grada ne jave do ponedjeljka u 10, stavit ćemo samo jedan red stolova s razmakom od jednog i pol metra. Funkcionirat ćemo tako da ćemo na jednim vratima zaprimati narudžbe i vršiti naplatu, dok će se na drugima piće preuzimati. Još je dosta toga nedefinirano, a našim je ugostiteljima problematična stara gradska jezgra, jer smo uvijek u stisci s prostorom te mislim da bi svatko trebao dobiti posebne upute – pojasnila je.

Vintage bar svoja vrata otvara najkasnije do kraja tjedna.

– Ja se nemam gdje širiti, šta je tu je. S obzirom da su mjere ublažene svakako otvaramo, no da su mjere bile kao one s početka, nema šanse da bih otvorio. U ponedjeljak sigurno još ne radimo, želimo vidjeti kako će sve funkcionirati i dogovoriti se međusobno kako ćemo ispoštovati sve mjere. Držimo se svih uputa, ali vjerujem da se u lipnju i srpnju sve vraća u normalu. Još uvijek nismo sigurni hoće li konobari izlaziti na štekat ili će ljudi preuzimati sami svoje narudžbe. Imamo čak tri izlaza pa u obzir dolazi i četiri ili pet stolova u unutrašnjem prostoru, što nije loše za početak – kaže vlasnik Tomislav Biluš.

Kafić Bagatin svoja će vrata otvoriti u ponedjeljak, a moći ćete sjediti i na štekatu i unutra.

– I prije ove situacije počeli smo s preuređivanjem, dosta smo posla napravili, pa vjerujem da će nam sad biti malo lakše. Naši gosti moći će sjediti na štekatu i unutar samog objekta, uz sve propisane mjere. Na ulazu će biti sredstvo za dezinfekciju, a konobari će imati masku i rukavice. Vani ćemo imati otprilike sedam stolova, a unutra ćemo voditi još više računa o razmaku. Nama je svakako olakotna okolnost što smo u našem prostoru i radimo obiteljski, pa se nadam kako će sve biti u redu uz pridržavanje svih mjera i propisa – rekla je Emilija Chiabov.

Camilla Corrieri u ponedjeljak neće otvoriti Rebus bar, no očekuje kako će do kraja tjedna biti u ‘pogonu’

– Dobila sam informaciju kako imamo pravo, upravo zbog COVIDA-19, tražiti izmjenu štekata, pa bismo se malo proširili izvan naših uobičajenih gabarita upravo zbog tražene udaljenosti među stolovima. Kroz par dana bi trebali otvoriti, no želimo vidjeti kako će sve skupa funkcionirati. Nama je, naravno, naglasak na štekatu, jer je unutarnji prostor toliki da prema pravilima možemo imati samo tri stola. Kod nas je dobro što imamo dva ulaza, pa ljudi mogu lakše cirkulirati i ne bi trebalo biti susretanja. Moramo se još malo organizirati, ali nema pleksiglasa niti velikih ulaganja jer su nam stolovi već dovoljno veliki. Mislim da se za početak može funkcionirati po novim, blažim mjerama HZJZ-a, jer po prvim mjerama doista nema šanse da bismo otvorili. Međutim, neka su pitanja ostala nedorečena – hoćemo li i mi imati onu pauzu za dezinfekciju i to nas iskreno jako muči. Bojimo se inspekcija oko ovih stvari koje nisu do kraja definirane, želimo da nam kažu što treba popraviti i onda, a onda, ako se oglušimo na upozorenja, neka pišu kazne – zaključuje Camilla.

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.