Šibenska baština u skelama: Novo pročelje samostanu sv. Luce i novi krov crkvi sv. Ivana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U šibenskoj gradskoj jezgri traju radovi na obnovi pročelja Beneditktinskog samostana sv. Luce na Gorici i postavljanje skele za sanaciju krovišta crkve sv. Ivana na Maloj loži.

– Riječ je o završnim ovogodišnjim zaštitarskim radovima na nepokretnim kulturnim dobrima Šibenika iz programa na temelju kojeg je novac odobrilo Ministarstvo kulture. Zaštitarski radovi na kompleksu samostana sv. Luce traju u kontinuitetu već desetak godina i trenutno se uklanjaju oštećene betonske fuge na pročelju. One su s vremenom propale i beton je nagrizao kamen tako da će sada cijelo kameno pročelje biti fugirano vapnenim mortom koji na neki način i čuva kamen, kazala je Angela Bujas, pročelnica Konzervatorskog odjela u Šibeniku.

Za zaštitarske radove na samostanu Ministarstvo kulture je u ovoj godini odobrilo 100 tisuća kuna, a šibenski konzervatori u rujnu su predali program radova za sljedeću godinu pa će uskoro moći planirati i nastavak obnove.

sv ivan1

U fazama se sanira i restauratorski obnavlja jedna od najljepših šibenskih crkava, ona posvećena sv. Ivanu iz 15. stoljeća. Na njoj je već odrađena sanacija zvonika, a restauratori su očistili i obnovili lunetu iznad glavnog portala te reljef renesansne monofore na bočnoj strani prizemlja zvonika.

– Radove će, uz 100 tisuća kuna koje je u ovoj godini odobrilo Ministarstvo kulture, sufinancirati i Šibenska biskupija, a obuhvatit će cijelo krovište koje je u jako lošem stanju. Zbog oštećenja krova u crkvi imamo i problem vlage i žbuke koja otpada pa smo odlučili prvo sanirati krovnu konstrukciju i pokrov. Tek tada ćemo moći nastaviti zaštitarske i restauratorske radove na unutrašnjosti crkve, pojašnjava Angela Bujas.

sv ivan2


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.