Šibenik dobio 40 milijuna kuna za projekte ‘Jadranskog poslovnog centra’ i ‘Trokuta’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U Ministarstvu gospodarstva i poduzetništva i obrta danas su dva projekta iz Šibenika dobila oko 40 milijuna kuna iz europskih fondova. Grad Šibenik je dobio 20 milijuna kuna bespovratnih sredstva Europske unije za projekt Centra za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut koji će biti uređen u Mandalini između mjesnog groblja i zgrade Policijske uprave, a Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, za svoj projekt ‘Jadranskog poslovnog centra’ u krugu TLM-a, dobila je također 20 milijuna kuna. Odluke o financiranju tih projekata u Zagrebu su preuzeli Željko Burić, gradonačelnik Šibenika i Mira Lepur, ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije.

– Projekt je u potpunosti osmislila i pripremila Razvojna agencija Šibensko-kninske županije i to vlastitim snagama bez vanjske pomoći konzultanata, a na što sam posebno ponosna. Adriatic Business Centar – ABC pružati će potporu poduzetnicima Šibensko-kninske županije u svim njihovim fazama – od osnivanja poduzeća, poslovanja, financiranja projekata iz EU i drugih fondova do istraživanja tržišta, internacionalizacije i podrške u privlačenju investicija, kazala je Mira Lepur.

abc3

Razvojna agencija tim će projektom moći proširiti svoje ljudske i prostorne kapacitete na području poduzetništva te će poduzetnicima, uz savjetovanja, radionice i podršku u razvoju projekta, ponuditi i korištenje moderne poduzetničke infrastrukture, mjesto za rad i druženje.

– Naime, projektom ćemo obnoviti staru tvorničku zgradu ukupne površine od oko 1700 kvadratnih metara koja pokriva tridesetak potpuno opremljenih ureda, sadrži kutak za djecu, četiri mala studija za kreativne industrije, primijenjeni dizajn, marketing i audiovizualnu produkciju; zajednički radni prostor za oko pedesetak poduzetnika, veliku salu za sastanke i ostala zbivanja te uređeni vanjski prostor s parkingom za oko šezdesetak automobila, poručuje Lepur.

abc1

Centar za nove tehnologije i poduzetništvo ‘Trokut’ bit će izgrađen na prostoru Mandaline u svrhu poticanja, rasta i razvoja malih i srednjih poduzeća te stvaranja novih radnih mjesta na području Šibensko-kninske županije. Prostirat će se na dvije etaže ukupne površine 2084 četvorna metra te će biti najsuvremenije opremljen. U samom centru predviđeno je 28 funkcionalnih jedinica, fleksibilni prostori, Fab lab radionice, uredi, kabine i drugo.

– Europskim projektima poput ovog grad Šibenik mijenja svoje lice. Imamo bogomdano podneblje i okoliš, a smišljenim pristupom gospodarstvu uspjeh nam je zajamčen.  Inovativni projekt Trokut privući će  brojne mlade ljude iz cijelog svijeta upravo u Šibenik koji će im postati nezaobilazna točka u kreiranju novih ideja i novih poslova. Na taj način nastavljamo pozicionirati Šibenik kao grad znanja i novih, inovativnih tehnologija, kazao je gradonačelnik Burić.

projekt trokut001

Vrijednost projekta je oko 27,7 milijuna kuna, a razlika između dobivenog novca i ukupnog iznosa zapravo je PDV koji će biti vraćen tako da će Grad za taj projekt morati osigurati još samo oko milijun kuna. ‘Trokut’ će omogućiti da u Šibenik dolaze mladi ljudi željni kombinacije odmora i rada. U budućem Centru dobit će svu potrebnu infrastrukturu za razvoj svojih poslovnih ideja, a istovremeno će moći uživati u odmoru.

– Možda ovo nekome izgleda kao apstraktni projekt, ali vrijeme će pokazati koliko je značajan za gospodarski razvoj Šibenika. Siguran sam da će značajno doprinijeti u odgojnom smislu, ali i u poduzetničkom napretku, kazao je Matija Bumbak, gradski pročelnik za gospodarstvo i poduzetništvo.

projekt trokut004


Pratite nas i na društvenim mrežama: