Šibenik do rujna u turističkom plusu: Apartmani ruše cijenu destinacije

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

U kolovozu je Šibenik posjetio 64.091 gost što je povećanje od dva posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, a ostvareno je 372.603 noćenja, približno jednako kao lani. Gosti iz Njemačke i dalje su najbrojniji posjetitelji Šibenika iako bilježe blagi pad, slijede domaći gosti s porastom od 12 posto, pa Poljaci kojih je ovog kolovoza 11 posto manje. Po broju dolazaka raste broj gostiju iz Italije, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Jedanaest hotelijera na području Šibenika, među kojima Solaris ima udio od 90 posto, ostvarilo je u kolovozu dva posto više noćenja nego lani.

– Podbacili su kampovi na što je najviše utjecao Solarisov kamp s padom broja noćenja od 12 posto što je rezultat njihove poslovne politike podizanja cijena i smanjivanja broja kućica. Da je Solaris ostao na lanjskim brojkama Šibenik bi bilježio rast broja noćenja tri do četiri posto, a ovako smo na razini prošle godine – pojašnjava Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Šibenika.

turisti1

Privatni iznajmljivači na području Šibenika ostvarili su u kolovozu pet posto više noćenja nego lani.

– Iznajmljivači na užem području grada imali su 49.800 noćenja, povećanje od 24 posto.dubrava bilježi rast od 126 posto, Zaton 16 posto, Žirje tri posto. Pad imaju i hosteli među kojima su samo dva zabilježila više noćenja nego u lanjskom kolovozu – kaže Karađole.

U osam ovogodišnjih mjeseci, od ukupno ostvarenih milijun i 50 tisuća noćenja, hotelijeri bilježe tri posto više noćenja, kampovi su u minusu 14 posto, hosteli bilježe četiri posto manje noćenja, a privatni iznajmljivači u dosadašnjem dijelu godine rastu za osam posto. Uže područje grada u apartmanima je ostvarilo povećanje broja noćenja za 25 posto, dok je Žaborić, nakon grada najveća apartmanska destinacija, na lanjskoj razini.

Ovogodišnju sezonu svakako je obilježio povratak starih turističkih tržišta Grčke i Turske.

– Iako je booking u predsezoni bio dobar, svibanj nam je bio nikad bolji, najvećim dijelom zbog velikih kongresa u konvencijskom centru u Solarisu, povratak Grčke i Turske, koja nam je najveći konkurent, rezultirao je padom broja njemačkih gostiju. Nijemci su velikim dijelom vlasnici brojnih hotela u Turskoj tako da kanaliziraju svoje sunarodnjake prema Turskoj. Riječ je o avio gostima i relativno jeftinim aranžmanima koji su nam oduzeli dio turističkog kolača – govori Karađole.

spica turisti 140617 1

Zahvaljujući buđenju konkurencije turistički djelatnici u Hrvatskoj, a tako i u Šibeniku, ove godine imaju jasniju sliku o tomu kojim se tržištima moraju usmjeriti u marketinškim kampanjama.

– Mi uvijek idemo na naše auto goste iz južnijeg dijela Njemačke, Austrije i Francuske. Bude nam se istočna tržišta, ti gosti nisu među najbrojnijima, ali broj Kineza se udvostručio, Japanci i Koreanci su otkrili Hrvatsku i rastu. Mi kao UNESCO baština njima smo jako zanimljivo odredište. Otvaranjem boljih smještajnih objekata mi ćemo početi dobivati i te grupe, koje su nas do sada preskakale. Osim Vrata Krke i Panorame gdje su Koreanci bili smješteni mi nismo imali objekata. Solaris u to doba godine nije radio. Sada ćemo uz novi hotel Belvue na rivi i D-Resorta Šibenik, bude li radio cijelu godinu moći ponuditi smještaj svim tim istočnim gostima kojima smo na ruti obaveznog obilaska spomeničke i prirodne baštine od Zagrema prema Dubrovniku – ističe Karađole.

Brži rast broja kreveta u apartmanskom smještaju od rasta broja gostiju Karađole ne vidi kao poseban problem, ali upozorava kako bi taj smještaj morao biti usklađen s kvalitetom same destinacije.

spica apartmani 160816 4

– Mislim da bi apartmane u samom gradu trebalo na neki način ograničiti u smislu kvalitete. Trebali bi dozvoljavati samo jednu određenu razinu. Razumljivo mi je da se ljudi okreću apartmanima i pokušavaju zaraditi koju kunu više, ali nije dobro da ih ima toliko i da generalno ruše cijenu destinacije. Šibenik mora biti drugačiji od svih okolnih odmorišnih mjesta i cijena noćenja u apartmanu u samom gradu mora biti viša od mjesta u koja se dolazi samo zbog odmora, mora i sunca. Šibenik mora raditi na kvaliteti privatnog smještaja i žao mi je što nema samostalnog udruženja privatnih iznajmljivača kako bi se mogli zajedno predstavljati i dogovarati o politici cijena. Ne može noćenje u povijesnoj jezgri Šibenika u kući iz 16. stoljeća biti podložno rušenju cijene zbog poplave apartmana, zaključuje Karađole.

Ilustracija
Ilustracija

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.