Šibenčani u lancu solidarnosti: Mladi trebaju razvijati uključivije i osnažujuće društvo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

‘Europske snage solidarnosti’, nova inicijativa Europske unije kojom se stvaraju mogućnosti za mlade da volontiraju ili rade na projektima u svojim zemljama ili inozemstvu, a koji su od koristi zajednicama i ljudima diljem Europe, predstavljena je jučer u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić, u sklopu obilježavanja Europskog tjedna mladih koji traje do nedjelje.

Nakon uvodnog govora predsjednika udruge mladih ‘Mladi u EU’ Martina Mrše, Matej Matić iz udruge govorio je novoj inicijativi ‘Europske snage solidarnosti’ koje okupljaju mlade kako bi izgradili uključivije društvo te pružili podršku ranjivim osobama, odgovorili na socijalne izazove, žele pomagati, učiti i razvijati se nudi inspirativno i osnažujuće iskustvo.

Također, prisutnima je bila prikazana web stranica preko koje mogu napraviti vlastiti korisnički račun preko kojeg kasnije mogu tražiti prilike za stažiranje ili volontiranje u zemljama Europske unije.

mladi u eu 3

Nakon predstavljanja Europskih snaga solidarnosti, Iva Jurjev članica ESN Split organizacije koja je dio Erasmus Student Networka najveće studentske organizacije u Europi, podijelila je svoja iskustva pri Erasmus+ studentskoj razmjeni u Austriji i Erasmus+ intership u Češkoj. Također je objasnila postupak prijave na Erasmus+ studentsku razmjenu te je predstavila benefite za pojedinca koje proizlaze iz Erasmus+ studentske razmjene.

Svoja iskustva podijelili su i mladi Europljani Burhan Amoudi iz Italije, Nicolas Aknin iz Francuske i Ignacio Zabaleta iz Španjolske koji su došli u Šibenik preko programa Erasmus+ i Eurodyssee. Prisutnima su kazali kako su zahvaljujući programima EU dobili priliku upoznati drugu kulturu, osamostaliti se na određeno vrijeme, steći nova prijateljsta i dakako dobiti novo iskustvo koje će im pomoći pri budućem traženju posla.

Inače, fokus osmog izdanja Europskog tjedna mladih 2017. jest solidarnost i društveni angažman mladih u Europi, kao i novi program Europske komisije Europske snage solidarnosti. Tim povodom svi koji su bili prisutni na jučerašnjem predavanju napravili su ljudski lanac solidarnosti s ciljem promicanja društvenog angažmana mladih i općenito solidarnosti diljem Europe.

mladi u eu 2

mladiueu udruga mladih


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.