Rock finale sezone na Mihovilu! Kolo i simfoničari oružanih snaga izvode Gubec-Bega

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Zatvaranje koncertne sezone na tvrđavi svetog Mihovila pripalo je Šibenskom pjevačkom društvu ‘Kolo’ i Simfonijskom orkestru oružanih snaga Republike Hrvatske. Oni će zajedničkim snagama na ‘Korak do zvijezda’ 29. rujna ‘prodrmati’ Šibenčane i njihove goste koncertnom izvedbom prve hrvatske rock opere Gubec-Beg na Dan grada Šibenika i blagdan sv. Mihovila.

Prošlo je gotovo pedeset godina otkad je trojac koji su činili Ivica Krajač, Karlo Metikoš i Miljenko Prohaska stvorio rock operu Gubec-Beg, no svaka njena izvedba i dan danas plijeni pažnju. Kako su u to vrijeme postojale samo dvije takve opere, Gubec-Beg predstavlja pravu prekretnicu u hrvatskoj glazbenoj tradiciji. Sama radnja opere veže se na Seljačku bunu Matije Gupca, jedan od najvećih događaja u hrvatskoj povijesti i događaje oko nje.

Upravo zbog zanimljivosti djela ne čudi što su Šibensko pjevačko društvo ‘Kolo’ i Simfonijski orkestar oružanih snaga Republike Hrvatske odabrali upravo operu Gubec-Beg za svoj sljedeći projekt.

kolo03

-Sretni smo što nam je pripala čast da ove godine zatvorimo najljepšu pozornicu na Jadranu. Ovo je već četvrta godina suradnje ŠPD “Kolo”, koje ove godine nastupa pod umjetničkim voditeljstvom maestra Ive Lise, i Simfonijskog puhačkog orkestra OSRH pod ravnanjem maestra Miroslava Vukovojca – Dugana. Ponosni smo na dosad izvedene zajedničke koncerte i ostvarene projekte. Ove sezone, koncertnom izvedbom prve hrvatske rock opere Gubec-beg donosimo djelo koje dosad nije izvedeno u Šibeniku. Posebno nas veseli što je riječ o djelu hrvatskih autora. Koncert će sigurno biti zanimljiv publici koja je imala priliku slušati ‘Gubeca’ u vrijeme kad je i nastao, a i ostala će publika uživati u songovima koji su popularni već desetljećima., izjavila je Miljenka Bujas, predsjednica ŠPD ‘Kolo’.

ŠPD ‘Kolo’ djeluje više od sto godina i višestruko je nagrađivano na međunarodnim festivalima i zborskim susretima, te svakim svojim nastupom iznova oduševljavaju publiku. Simfonijski puhački orkestar OSRH djeluje preko dvadeset i pet godina te svojim repertoarom obuhvaća originalne skladbe, hrvatske praizvedbe djela svjetske glazbene baštine kao i izvedbe djela suvremenih skladatelja i praizvedbe hrvatskih autora. Tom popisu nadodat će i ovu jedinstvenu izvedbu.

– Tvrđava kulture Šibenik svake godine programom povodom dana grada želi obogatiti proslavu i na poseban način obilježiti blagdan zaštitnika Šibenika i Šibenčana, ali i Tvrđave sv. Mihovila. Organizacijom godišnjeg koncerta Šibenskog pjevačkog društva ‘Kolo’ i Simfonijskog orkestra oružanih snaga RH želimo osnažiti šibenske vrijednosti i običaje te pružiti našim sugrađanima priliku da na najljepšoj pozornici u Hrvatskoj uživaju u izvedbama svima dragih Kolaša, poručuju organizatori koncerta iz Javne ustanove Tvrđava kulture.

Koncert će se održati s početkom u 21h, dok se ulaznice za mogu se kupiti u City Pointu šibenskih Tvrđava na adresi Don Krste Stošića 1, Šibenik te na blagajnama šibenskih tvrđava sv. Mihovila i Barone, on line u sustavima Eventim i Croatia Tickets po cijeni od 100 kuna.

Članovi Kluba prijatelja šibenskih tvrđava ulaznice za koncert mogu kupiti po povlaštenoj cijeni od 80 kuna uz predočenje valjane članske iskaznice u City Pointu šibenskih Tvrđava (don Krste Stošića 1).

Kolo-vizual


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.