Restauriran barokni balkon na palači Gogala: Radove financirala vlasnica s francuskom adresom

Završeni su radovi restauracije baroknog kamenog balkona stilskih karakteristika na palači Gogala u Šibeniku, a radove je sa 14 tisuća kuna financirala vlasnica Luiđa Gogala Arambasin koja potječe iz stare obitelji Gogala i inače živi u Francuskoj.

Radove na restauraciji balkona obavila je splitska restauratorska tvrtka KOR, a radovi su obuhvatili čišćenje kamenih konzola i balkonske ploče, sanaciju nadstrešnice balkonskih vrata kao i restauraciju balkonske željezne ograde.

– Balkon ima vrlo rijetku profilaciju konzola. Nad konzolama je kamena ploča obrubljena tipičnim baroknim profilom. Ograda balkona izvedena je iz kovanog željeza u formi ispupčenih trbušastih profila što je karakteristika tipičnih željeznih ograda u vrijeme dalmatinskog baroka 17. i 18. stoljeća što je okvirna datacija i ovog arhitektonskog elementa – izvijestili su iz šibenskog Konzervatorskog odjela.

balkon 2 balkon

Restauracija balkona je, inače, 43. projekt programa obnove arhitektonskih detalja pod nazivom STANADI koji se točno 20 godina provodi u povijesnoj jezgri Šibenika pod koordinacijom i nadzorom šibenskog Konzervatorskog odjela.

skica

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.