VIDEO Iz zraka smo snimili najatraktivniji potencijal Mediterana

Razrađen svaki korak revitalizacije TEF-a: Akcijski plan vrlo brzo pred šibenskim vijećnicima!

FOTO: Nino Milin

Predstavnici agencije Arup i Svjetske banke na sljedećoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća prezentirat će šibenskim vijećnicima takozvani Akcijski plan i prioritete provedbe urbane regeneracije napuštene industrijske zone u Šibeniku, odnosno megaprojekta Batižela, doznajemo od šibenskog gradonačelnika Željka Burića. Naime, dvama dokumentima razrađen je svaki korak revitalizacije prostora TEF-a, od prostorno planskih, pravnih, do investicijskih.

– Prijedlog razvojne strategije na području Batižela odnosno Urbana regeneracija napuštene industrijske zone u Šibeniku, koji je izradila agencija Arup za Grad Šibenik, bit će predstavljena vijećnicima na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj će biti govora i o ‘čekiranju’ potencijalnih investitora. Predstoji nam raspisivanje javnog poziva za iskaz interesa investitora, a dosad je odrađen ogroman posao, jer ovom je dokumentu prethodilo desetak sastanaka, dogovora i korekcija, s obzirom na to da je osnovna ambicija projekta da to bude kontaktna zona Šibenika, prostor koji ne smije biti zatvoren nego mora biti nova četvrt grada, a najmanje 40 posto svega mora biti u javnoj funkciji – kazao je gradonačelnik Burić.

Podsjetimo, investicijski megaprojekt Batižele, nakon dokapitalizacije istoimene tvrtke i s njenim temeljnim kapitalom u visini od oko 300 milijuna kuna, doveden je na korak do raspisivanja međunarodnog javnog natječaja za obvezujući iskaz interesa ulaganja.

Svemu je prethodilo potpisivanje ugovora između Grada Šibenika, Republike Hrvatske, Fonda za zaštitu okoliša i Hrvatskih voda iz ožujka, čime su stvorene pretpostavke za dokapitalizaciju društva i buduću realizaciju projekta na zemljištu bivšeg TEF-a. Ugovorom je povećan i temeljni kapital društva Batižele s iznosa od 148.500.000 kuna na iznos od 296.615.600 kuna, a kojim je Grad Šibenik postao većinski vlasnik od skoro 68 posto.

Pitanje zemljišta TEF-a bio je višegodišnji problem svih gradskih vlasti u Šibeniku, a u projekt Batižele ulazi više od 200 tisuća kvadrata koji su prije punih šest godina zahvaljujući kreditu Grada Šibenika oslobođeni svih dugova, dok su potraživanja države pretvorena u udjele.

Zbog jedinstvene lokacije zemljišta veličine 28 hektara, koje se nalazi uz samu morsku obalu i u neposrednoj blizini centra grada, Grad Šibenik ima namjeru zemljište TEF-a ponuditi potencijalnim investitorima na ulaganje. Na prostoru bivše tvornice predviđena je mješovita namjena gdje bi investitori izgradili novo naselje, stambeno-poslovni, smještajni, kulturni i obrazovni kapacitet, a predviđeni su i novi ugostiteljsko-turistički kapaciteti s dvije tisuće kreveta.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.