Tko odlučuje o zahvatima unutar stare gradske jezgre?

Rakić: Šibenik će sigurno graditi dizalo za osobe s invaliditetom kod sv. Jakova, ali čekamo suglasnost konzervatora

FOTO: Nino Milin
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Inicijativa da se poboljšaju uvjeti života naših sugrađana s invaliditetom i u cjelini grad učini dostupnijim osobama s otežanim kretanjem jedna je od aktualnih tema Grada Šibenika. Dogradonačelnik Paško Rakić u razgovoru nam je kazao da će Šibenik sigurno uskoro graditi dizalo za takve osobe, koje će im omogućiti da lakše prelaze iz stare gradske jezgre do Rive, i natrag.

To nam je bio poticaj da idemo korak dalje i istražimo koje je još uvjete potrebno zadovoljiti da bi neke od predloženih ‘strateških’ ideja doskora zaživjele u praksi.

Prema riječima Josipa Blaževića, predsjednika Udruge osoba s invaliditetom ‘Sveti Bartolomej’, navodno je već bilo govora o tome da se kod katedrale svetog Jakova instalira dizalo za osobe s invaliditetom, međutim s takvim zahvatom se nije složio šibenski Konzervatorski odjel, imajući u vidu činjenicu da se radi o prostoru koji je UNESCO zaštitio kao kulturno nasljeđe od iznimne vrijednosti.

Međutim, to i nije nužno nepremostiva prepreka s obzirom da ima niz svjetskih primjera u kojima je ‘iznimna kulturna baština’ učinjena tehnički dostupnom osobama s otežanim kretanjem. No, pošto je Katedrala u vlasništvu Šibenske biskupije zanimalo nas je što Crkva ima o tome reći.

Ivo Kronja, ravnatelj Tiskovnog ureda biskupije, odmah nam je dao do znanja da je to problem koji Grad mora rješavati a ne Crkva, dodajući kako je interpretacijski katedralni muzej ‘Civitas Sacra’ u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom.

– To pitanje nije u nadležnosti Šibenske biskupije. Ne sjećam se da nas je ikad itko konzultirao o tom prijedlogu. Biskupija je vlasnik šibenske katedrale, ali sav okolni prostor, starine gradske jezgre, uključujući i zidine, pripada Gradu. Stoga o mogućim zahvatima na tom prostoru odlučuje gradska uprava u suradnji s konzervatorima – rekao nam je generalni vikar biskupije Marinko Mlakić.

Prošlog petka održana je video-konferencija u kojoj su sudjelovali predstavnici Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije, pučka pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i predstavnici udruga koje rade s tim osobama.

– Tom prilikom smo razgovarali o svim poteškoćama koje muče naše sugrađane s invaliditetom. Prvenstveno je problematična pristupačnost određenih javnih površina. Jedna od tema o kojima smo razgovarali je nemogućnost prolaza s trga oko katedrale na Rivu, tako da se naši teško pokretni sugrađani moraju vratiti natrag kroz čitavu Kalelargu na Poljanu, pa se onda niz Park spustiti do mora – kazuje nam šibenski dogradonačelnik Paško Rakić.

On napominje kako je to stara inicijativa Grada Šibenika koju nije moguće jednostavno riješiti zbog toga što je katedrala i prostor oko katedrale pod zaštitom UNESCO-a.

– Katedrala svetog Jakova, zajedno s okolnim prostorom, je spomenik nulte kategorije i tamo možemo izvoditi radove jedino uz suglasnost konzervatora. Postojale su nekakve skice kako bi to trebalo izgledati, ali nekadašnja garnitura vodstva šibenskog Konzervatorskog odjela nije bila zadovoljna s tim rješenjima. Nažalost, nakon toga nekako se ta tema pomalo zapostavila – priznaje Rakić.

On napominje kako je na posljednjem sastanku utvrđeno da je to jedan od prioriteta Grada.

– Razumljivo je da će Grad Šibenik pristupiti realizaciji tog rješenja. Vjerujem da ćemo već ovih dana imati razgovore s predstavnicima šibenskog Konzervatorskog odjela, koji bi nam trebali dati neke smjernice kako bi se realizirao taj projekt. Naravno, želja, volja i opravdanost postoje, i siguran sam da će Grad Šibenik to i realizirati. O nekim rokovima i terminima još uvijek ne možemo ozbiljno govoriti ali vjerujem da će u bliskoj budućnosti doći do realizacije tog neophodnog projekta – zaključio je šibenski dogradonačelnik.

Zatražili smo i mišljenje šibenskog Konzervatorskog odjela međutim ondje su nam rekli da ne mogu davati nikakve izjave bez odobrenja Ministarstva kulture. Uputili smo i pismeni upit Ministarstvu no odgovor nije stigao do zaključenja ovog teksta.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.