Radovi uz Poljanu završavaju ovoga tjedna, a to je tek početak projekta od 354 milijuna kuna

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Do kraja tjedna bit će završeni radovi uz Poljanu i u Ulici kralja Zvonimira nakon čega će se ponovno normalno prometovati središtem Šibenika. Rekao nam je to Frane Malenica, direktor šibenskog Vodovoda i odvodnje, pojasnivši kako tim radovima neće u potpunosti biti dovršena sanacija i rekunstrukcija sustava odvodnje oko Poljane.

– Sad na samom ulazu u parkiralište na Poljani, zbog čega je trenutno i blokiran promet tom trakom ceste, radimo jednu rešetku za prikupljanje oborinskih voda koje se slijevaju niz Ulicu kralja Zvonimira, Miminac i sve druge poprečne ulice. Ta će rešetka, privremeno, umanjiti plavljenje Poljane i tog dijela prometnice za obilnijih kiša. S izgradnjom same garaže pod Poljanom niveleta kod semafora bit će spuštena tako da neće biti onog dijela na kojem se voda zadržava. U isto vrijeme s izgradnjom garaže i uređenjem trga produžit ćemo rešetku uz samu Poljanu koja će prikupljati oborinske vode i time će u potpunosti biti riješen problem plavljenja tog dijela ceste pri obilnijim kišama, kazao je Malenica.

radovi poljana (1)

Radovi koji su odrađeni na suprotnoj strani ulice do križanja s Mimincem priprema su za realizaciju projekta ‘Aglomeracija Šibenik’ kroz koji će se nastaviti s rekonstrukcijom kanalizacijske i vodovodne mreže sve do Stare kave.

– Mi smo sad riješili oborinsku vodu kazališta. Imali smo i problem plavljenja prizemlja Ekonomske škole, riješili smo i to. Problem je donekle ublažen, ali konačno rješenje će biti kada se spusti niveleta ceste kod semafora. Za sada ne planiramo odmah nastavljati radove u Ulici kralja Zvonimira jer nam slijedi provedba natječaja prije otvaranja novih gradilišta, kaže Malenica.

radovi poljana (8)

U Vodovodu kažu kako će u nove radove krenuti uvažavajući prijedloge i savjete gradske uprave vezano za regulaciju prometa u gradu kako se ne bi događalo da se za promet zatvaraju glavne žile kucavice, ali imaju obvezu poštivanja rokova jer se projekt ‘Aglomeracija Šibenik’ sufinancira europskim novcem.

– Upravo zbog turističke sezone, u kojoj se neće raditi na prometnicama, te velikih problema funkcioniranja prometa u Šibeniku namjerno smo ‘rastegli’ ovaj projekt na četiri godine. Kada ne budemo radili na ulicama, radit će se na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda gdje ne ometamo normalno funkcioniranje prometa, naglašava Malenica.

Kako se, kad god Vodovod nešto raskopa u gradu, stalno spominje projekt ‘Aglomeracija Šibenik’ Malenica je pojasnio kako je riječ o jako velikom i značajnom projektu ne samo za centar grada.

– To je kapitalni projekt komunalne infrastrukture za grad Šibenik. Kroz njega rješavamo i uređaj za pročišćavanje, tlačne cjevovode, mijenjamo vodovodne instalacije, a u okviru toga imamo i projekt sanacije gubitaka vrijedan 5,5 milijuna kuna jer je naš trajni zadatak smanjenje gubitaka vode u sustavu. Taj posao već radimo s posebnim mjeračima na dijelovima tranzitnih cjevovoda, a riječ je o problemu koji imaju svi vodovodi u zemlji gdje se gubi od 30 do 70 posto vode. Za rješavanje tog problema bit će potrebna ogromna sredstva. Najveći nam je problem stara gradska jezgra, gdje su cijevi satre 70 do 80 godina i stari dijelovi Vodica ili Primoštena, priča Malenica uz napomenu kako se za rekonstrukciju kanalizacije, primjerice, u povijesnoj jezgri Šibenika, ne može dobiti europski novac.

radovi poljana (4)

Projekt ‘Aglomeracija Šibenik’ vrijedan je skoro 354 milijuna kuna i iznimno je složen. Obuhvaća izgradnju i kompletnu rekonstrukciju sustava vodoopskrbe i odvodnje grada Šibenika s mjestima Jadrtovac, Krapanj, Brodarica, Podsolarsko i Zablaće.

– Sama izgradnja kanalizacijskih sustava i rekonstrukcija vodoopskrbne mreže koštat će 220 milijuna kuna, dogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda za drugi stupanj biološkog tretmana vrijedna je 71 milijun kuna. Projekt uključuje i nabavu opreme, poput specijalnih ‘master jet’ vozila za čišćenje kanalizacije i septičkih jama te vozila za snimanje kanalizacijskih kolektora, za što je potrebno dodatnih 10 milijuna kuna. Projekt upravljanja gubitcima u vodoopskrbi vrijedan je 5,5 milijuna kuna, upravljanje cijelim projektom 7,5 milijuna kuna, stručni nadzor 16 milijuna kuna te izgradnja postrojenja za solarno sušenje mulja vrijedno 18 milijuna kuna, nabraja Malenica dijelove projekta za koji su već dobivene sve potrebne dozvole.

Realizacija bi trebala početi sredinom sljedeće godine, a planirani rok za završetak svih radova, uz prekide u sezonama, je četiri godine. Skoro 70 posto potrebnog novca osigurano je iz europskih fondova, a nacionalna komponenta iznosi oko 110 milijuna kuna, što se dijeli na Hrvatske vode, Ministarstvo zaštite okoliša i na šibenski Vodovod, koji će sudjelovati sa 29,5 milijuna kuna prikupljenih iz naknade za razvoj koju Šibenčani od 2011. godine plaćaju dvije kune po kubiku potrošene vode.

radovi poljana (5)

radovi poljana (7)

radovi poljana (11)


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.