Važan dan šibenske povijesti

Punih 77 godina Šibenik je očuvao slobodu koju su mu donijeli partizani

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Šibenik je na današnji dan prije 77 godina oslobođen od fašističkog okupatora, dva dana nakon početka bitke za oslobođenje. Bio je to kraj zadnje okupacije grada u njegovoj povijesti i do danas mu nitko više nije oduzeo tu slobodu.

Bitka za oslobođenje Šibenika počela je u noći sa 1. na 2. studenog. Dijelovi 19. divizije na desnoj obali rijeke Krke otvorili su žestoku vatru na njemačke položaje na sjeverozapadnim prilazima gradu. Za to vrijeme jedinice I. dalmatinske i III. prekomorske brigade, po prvi put potpomognute s 35 Stuarta i 12 Blindija Prve tenkovske brigade NOVJ te artiljerijom, probile su prve neprijateljske linije kod Vrpolja na cesti Split-Šibenik i odmah krenule naprijed goneći neprijateljske trupe, koje se povlače prema gradu.

Međutim, njemačke snage ukopane na dominantnoj uzvisini Sv. Juraj, uz samu cestu, pružile su jedinicama NOV žestoki otpor i zaustavile njihov prodor prema gradu. Tada je bila dovedena artiljerija 26. divizije, koja je dugo zasipala njemačke rovove na Sv. Jurju. Nakon toga jedinice I. dalmatinske prešle su u novi siloviti napad i u ogorčenoj borbi prsa o prsa uspjele izbaciti Nijemce s te uzvisine.

Ulazak 1. dalmatinske proleterske brigade u oslobođeni Šibenik/znaci.net

Pritisnute sa svih strana, njemačke trupe napuštaju grad, a prethodno su sustavno uništile čitavu obalu, lučka postrojenja i potopili brodove u luci. Bataljoni I. dalmatinske, III. prekomorske i dijelovi 19. sjeverodalmatinske divizije ušli su u Šibenik u zoru 3. studenoga 1944. dok se neprijatelj još nalazio u današnjem Baroneu, tada tvrđavi Šubićevac. Već oko 9 sati počeo je mimohod. Partizani su sa sjeverne strane svečano ušli u grad.

Nema ukupnih podataka svih brigada koje su sudjelovale u Operaciji Šibenik o žrtvama oslobodioca, no ima za 1. proletersku u kojoj je bilo 70 ranjenih i 14 poginulih partizana.

Na području Općine Šibenik je prije rata živjelo nešto više od 37.000 stanovnika, ali je tijekom 1944. taj broj pao na oko 16.000, a u samom gradu je ostalo samo 6.000 stanovnika. Ukupno 4.572 osobe su poginule u partizanima, kao žrtve fašističkog terora ili žrtve rata. Među borcima iz Šibenika narodnim herojima su proglašeni: Slobodan Macura Bondo, Vladimir Peran, Miro Višić, Mate Staničić, Dinko Šurkalo, Nikola Sekulić Bunko i Ljubo Truta.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.