Prva žena na čelu stoljetne šibenske institucije: Miljenki Bujas ‘Kolo’ je način života

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Šibensko pjevačko društvo ‘Kolo’ simbol je Šibenika, sudjeluje u svim bitnim projektima kulturnog turizma u gradu, a svaki njihov nastup je pod svojevrsnim povećalom javnosti. To i ne čudi jer ‘Kolo’ je prepoznatljivi dio Šibenika, onaj živući dio kulturne baštine koji predstavlja istinsku dušu Krešimirovog grada.

Na nedavno održanoj redovnoj izbornoj skupštini izabrano je novo vodstvo ‘Kola’, a ono što upravo ove izbore čini ‘povijesnima’ jest što se nakon 118 godina postojanja ‘Kola’ na čelu ovog pjevačkog društva nalazi žena. Nova predsjednica ‘Kola’, Miljenka Bujas, ujedno je i najmlađa osoba u povijesti na čelu ove stoljetne šibenske institucije.

kolo miljenka bujas 150217 9

Rođena Šibenčanka, profesorica francuskog jezika i pedagogije, zaposlena je u OŠ Faust Vrančić kao stručni suradnik, pedagog.

– U ‘Kolu’ sam od 2002. godine i tu sam završila zahvaljujući prijateljici koja je predložila da odemo na audiciju. ‘Kolo’ mi je oduvijek bilo pojam nečega gdje ne može doći bilo tko i bilo je potrebno dosta vremena da skupim hrabrosti da odem na audiciju. Dogodila se ljubav na prvi pogled, redovita sam na probama od samog početka, pjevala sam i trudna dok god sam mogla. Zadnjih godinu dana sam se nešto više uključila u organizaciju, kroz nadzorni odbor i upravu, i ideja o mojoj kandidaturi na ovoj skupštini je došla od članova ‘Kola’. Iskreno su me zatekli s tom idejom jer nikad nisam razmišljala o tome, ali malo po malo sam počela razmišljati o tome jer to je velika čast. Njihovo povjerenje mi je bio najvažniji element pri donošenju odluke, a veliku ulogu igra i moja struka pedagoga koja podrazumijeva organizaciju i komunikaciju s ljudima, priča nam Miljenka koja je izabrana gotovo jednoglasno na izbornoj skupštini.

kolo miljenka bujas 150217 1

Na izbornoj skupštini  48 članova je bilo za, dok je jedan bio suzdržan, no nova voditeljica ističe da je i tom članu zahvalna jer je to znak da ta osoba razmišlja o ‘Kolu’, a u cijeloj priči upravo je ‘Kolo’ najvažnije.

Prva žene i k tome najmlađa, Miljenka uistinu predstavlja povijesnu prekretnicu.

Pred Miljenkom je veliki izazov jer ljestvica je postavljena visoko

– ‘Kolo’ svoju publiku ima, ali posljednjih godina smo otišli korak dalje, započeli smo sa zahtjevnijim programima koje mahom pjevaju profesionalci, dok smo mi većinski sastavljeni od amatera. Očekivanja su velika, ljestvica je visoko i sada tu ‘visinu’ treba ili održati ili ići ka podizanju, spuštanja nema. Osim novoizabranog vodstva, dobili smo i novog dirigenta, Ivu Lisu, pred kojim je možda još i veći izazov nego preda mnom koja sam ipak dio ove velike obitelji već 15 godina, priča nam Miljenka koja se raduje novim projektima koje još uvijek ne otkriva. Sve u svoje vrijeme, kaže nam ova 38-godišnjakinja koja veliku potporu u svemu čime se bavi pronalazi u obitelji.

– Obitelj mi je velika podrška i oslonac, podržavaju sve moje ideje i pomažu mi da uskladim sve obaveze. ‘Kolo’ je više od hobija, to je način života i dio mene i ovu novu funkciju doživljavam kao veliku čast, ne kao obavezu. Zbor je meni doručak, ručak i večera, otkriva nam Miljenka koja smatra da će joj posao pedagoga, kojeg uistinu voli raditi, pomoći na ovoj novoj funkciji.

kolo tvrdava 290616 12

Ekipa je fenomenalna, svi se druže i bez obzira na godine, a raspon godina je popriličan, ne predstavlja nikakvu barijeru.

– Tu vlada tolika pozitiva i dobra energija, to je svojevrsna antistres terapija gdje čovjek ne razmišlja o negativnim stvarima kojima smo okruženi. Uvijek govorim roditeljima u školi, posebno onima koji su pod stresom, da pronađu neku aktivnost za sebe. Ja sam svoju ‘psihoterapiju’ pronašla, meni je to glazba, nekome će biti sport ili nešto posve deseto, jedino je bitno da je riječ o nečemu što ne doživljavamo kao obavezu, već kao užitak, priča nam Miljenka koja se nada da će nastaviti dosadašnju dobru suradnju s Gradom Šibenikom.

Pred Miljenkom i Kolašima su novi izazovi kojima se oni raduju, a mi kao publika nestrpljenjem iščekujemo.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.