‘Ponoćni ekspres’ u Gradskoj knjižnici za četvrti rođendan Kino mreže

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Projekcija filma ‘Ponoćni ekspres’ održat će se u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u organizaciji art kina Kinokluba Šibenik ove srijede u 20 sati. Gradska knjižnica dio je njihovog projekta Kino Kvadrat koji ima za cilj revitalizaciju kulturnog života u staroj gradskoj jezgri.

Za svoj četvrti rođendan Kino mreža vam poklanja besplatnu projekciju kultnog klasika ‘Ponoćni ekspres’ Alana Parkera, Oskarom nagrađenog za najbolju glazbu i najbolji scenarij.

Oskarom nagrađena kultna drama koja je drastično utjecala na pad turizma u Turskoj

Ponoćni ekspres (Midnight Express), 1978., 121′, napeta je drama koja je osvojila dva Oskara, a ubrzo nakon toga i status kultnog filma. Također, film je zbog dramatičnih prikaza turskog zatvora, policije i birokracije imao drastično loš utjecaj na turizam u Turskoj. Smatra se općenito jednim od najboljih filmova redatelja Alana Parkera, a scenarist Oliver Stone dobio je Oskara za najbolje adaptiran scenarij.

Mladi američki student Billy Hayes uhvaćen je u pokušaju krijumčarenja veće količine hašiša iz Turske i završava u zloglasnom zatvoru. No početna kazna od tri godine uskoro je udeseterostručena što Billyja baca u očaj. On shvaća da mu njegov odvjetnik više ne može pomoći stoga odluči riskirati vlastiti život kako bi ponovo okusio slobodu. Oskarovac Oliver Stone potpisuje scenarij filmske verzije potresne knjige američkog pisca, glumca i bivšeg zatvorenika, Billyja Hayesa.

Inače, filmska manifestacija Dan neovisnih kina u organizaciji Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača održat će se u srijedu u 21 hrvatskom kinu. Na taj je dan prije četiri godine osnovana Kino mreža, a umjesto torte i kolača za 4. rođendan počastit će vas u svom stilu – projekcijama dva kultna filma. Filmovi su pomno birani kako nitko od gledatelja ne bi bio isključen.

dan neovisnihkina

U četiri godine postojanja, angažman i rad Kino mreže rezultirao je brojnim uspješnim projektima na području kinoprikazivaštva, razvoja filmske pismenosti i filmske publike te stoga na Dan neovisnih kina publici želi pružiti prigodan jednodnevni filmski program u revitaliziranim starim gradskim kinima, institucijama s dugom tradicijom širenja medijske kulture i brojnim filmskim i društvenim pričama. Rođendani su dobra prilika za postavljanje novih ciljeva i planova za njihovo ostvarenje, a kako je uz rad i zajedničke snage upravo publika najveći faktor koji vodi razvoju kina, Kino mreža odlučila je projekcijama kultnih filmova za svoj rođendan počastiti i zahvaliti publici na ukazanom povjerenju.

Dan neovisnih kina filmska je manifestacija kojom Kino mreža nastoji skrenuti pažnju na značaj, vrijednosti i ulogu neovisnih kina u Hrvatskoj. Mreža u ovom trenutku broji 43 člana i 61 kino u 43 grada i otoka diljem Hrvatske. Dan neovisnih kina jedinstven je filmski i kulturni događaj namijenjen široj javnosti svih uzrasta, a poseban naglasak stavlja na jačanje i razvoj neovisnih kina te pokretanje nove kulturno-umjetničke i obrazovne ponude u lokalnim sredinama diljem Hrvatske te poticanje i podršku sredinama bez kina na pokretanje filmskih programa.


Pratite nas i na društvenim mrežama: