Pola stoljeća Centra Šubićevac: ‘Naša djeca pokazuju kako svi imamo iste mogućnosti da uspijemo u životu’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac  50 godina postojanja obilježio je izdavanjem monografija ‘Libar od pola stoljeća’ ili ‘Kako je Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac postao i ostao dio naših života’ koja je večeras predstavljena u šibenskoj knjižnici.

Ravnateljica Centra Branka Bego, koja je na toj poziciji od 2001. godine, a u ustanovi  još od 1979. osvrnula se na rad i povijesnu važnost šibenskog centra.

– Pedeset godina velik je i ozbiljan broj da bi ga mogli zanemariti i tako se rodila ideja da napravimo monografiju. Ona je zbir svih doživljaja, od same povijesti od početka i govori o ljudima koji su tu proveli cijeli životni vijek, koji su bili toliko tolerantni i prilagodljivi i na njima je puno toga stajalo. Djeca koja su tu boravila dali su svoj osvrt na vrijeme provedeno ovdje i otkrili nam što danas rade- kazala je  ravnateljica Bego i otkrila  da sve što knjiga sadrži zapravo je zasluga autorice Ivane Vrljac, profesorice fonetike i hrvatskog jezika koja je dala toplinu i dušu knjizi.

centar monografija4

centar monografija centar monografija1

Uz knjigu, predstavljen je i dokumentarni film ‘Djeca naše ljubavi’ Šime Strikomana s kojim suradnja traje još od njegovih studentskih dana.

– Šime je svojim stručnim okom zabilježio taj trenutak, mjesecima je živio s nama. Centar Šubićevac je centar otvorenih vrata, mi smo prisutni u svim ustanovama u gradu, na svim događanjima. Naša djeca pokazuju koliko mogu i da svi imamo iste mogućnosti da uspijemo u životu te da trebaju poseban pristup i metodologije da uspiju. Posebno mi je drago da su u filmu glavni glumci djeca– istaknula je Bego.

centar monografija3 centar monografija2

Centar danas ima 180 korisnika, a osim u osnovnim i srednjim odgojno-obrazovnim skupinama, tu dolaze i djeca na rehabilitacijske postupke, njih stotinjak.

– Centar pruža uslugu rane intervencije od rođenja djeteta pa do psihosocijalne podrške poput edukacijsko rehabilitacijske podrške, glazbene terapije, fizioterapije, likovne terapije, logoterapije. Kada smo počeli s radom 1967. godine bili smo ustanova s osnovnoškolskim obrazovanjem za djecu i smještajem u domu, a danas smo postali centar podrške sa širokom mrežom stručnjaka koji rade s djecom i odraslima-kazala je Bego.

centar monografija5

U glazbenom dijelu programa nastupio je MSAQ- Mate Skračić Adaptive Quartet.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.