Pionirski pothvat Sokolarskog centra u forenzici divljih životinja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ekipa Sokolarskog centra kod Šibenika ostvarila je pionirski pothvat u forenzici divljih životinja u Hrvatskoj. Pomoću biloških tragova mogu utvrditi vrijeme i uzrok uginuća ptica te pomoći u razotkrivanju krijumčara zaštićenih vrsta, javlja HRT. Stručnjaci ističu kako je riječ o vrlo dragocjenim podacima na svjetskoj razini.

I dosad su razotrkivali zločine nad zaštićenim životinjama. Stotine je pernatih pacijenata ekipa Sokolarskog centra izliječila. Mnoge od njih je vratila u divljinu. Na žalost, ne ozdrave sve ptice. A ostaci stradalih i uginulih životinja postaju baze dragocjenih podataka.

– Bitno je na adekvatan način, upravo pomoću ovakovih stvari, prepoznati s jedne strane o kojoj vrsti se radi, o kakvoj ozljedi se radi, uzrok uginuća i tome slično – ističe dr.sc. Željko Gottstein, Zavod za bolesti peradi Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

– Mnogo je toga zapisano u perima. Pero je poput naše kose. Dakle, ako ima kemijskih tvari – naći ćete unutra. Ako ima otrova – naći ćete unutra. Čak i ekstrakcija DNK za neka buduća istraživanja više nije potrebno iz krvi, zato što pero raste iz krvi – dakle ono je sačuvano u stapki za sljedećih 120 godina, poručuje za HRT Emilio Menđušić, voditelj Sokolarskog centra.

Cijeli članak i prilog pogledajte OVDJE.

(FOTO: HRT)


Pratite nas i na društvenim mrežama: