Ovotjedni filmski naslov ‘Srijedom po svijetu’ odvodi nas u Čile

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Na samom kraju srpnja na programuljetnog kina Tvrđave Barone slijedi projekcija još jednog filma iz programa Zagreb Film Festivala. U srijedu, 29. srpnja s početkom u 21.30 sat na filmsko platno stiže Ema, novi naslov čuvenog čileanskog redatelja Pabla Larraína.

U središtu ove turbulentne meditacije o ljudskom tijelu, plesu i majčinstvu, neukrotiva je i intrigantna plesačica Ema (sjajna Mariana Di Girolamo) čiji se brak s koreografom Gastónom (Gael García Bernal) raspada nakon što odluče vratiti svog posvojenog sina. Film će na Baroneu predstaviti koordinatorica programa ZFF-a, Selma Mehadžić.

Pablo Larraín najpoznatiji je čileanski redatelj svoje generacije i jedan od najznačajnijih južnoameričkih filmaša današnjice, a Ema je njegov dosad najeksperimentalniji film hvaljen zbog portreta junakinje koja je istovremeno divlja, hrabra i neprilagođena, ali ne podilazi postojećim stereotipima.

U ovoj plesnoj melodrami fenomenalnog soundtracka (Nicolas Jaar), smještenoj u lučki grad Valparaíso, bračni par plesača reggaetona međusobno se optužuju što su odustali od skrbništva nad posvojenim sinom koji je zbog sklonosti piromaniji i nasilju vraćen u sirotište. Naslovna junakinja Ema, rastrgana krivnjom, utjehu traži na ulicama Valparaísa gdje nastupa sa svojom plesnom skupinom, pronalazi nove ljubavnike i provodi tajni plan kojim namjerava ponovno ujediniti svoju obitelj.

Larraín je trenutno najzvučnije ime čileanske kinematografije, autor prepoznatljive estetike poznat po filmovima u kojima iz perspektive problematičnih, šarolikih likova stvara portret Čilea. Proslavio se povijesnom trilogijom Tony Manero (2008.), Post mortem (2010.) i No (2012., nominiran za Oscara).
Za ulogu u njegovom prvom filmu na engleskom jeziku, Jackie (2016.), Natalie Portman nominirana je za Oscara, a Ema je njegov sedmi dugometražni igrani film.

Ulaz na filmske večeri srijedom slobodan je članovima Kluba prijatelja i posjetiteljima s važećom ulaznicom za dnevni posjet Tvrđavi Barone, a iz Tvrđave kulture Šibenik ističu da će se, kao i srijedama do sada, poštivati sve mjere opreza.


Pratite nas i na društvenim mrežama: