Više

  Ovo je priča o uspjehu šibenske neurologije koja najbolje u Hrvatskoj liječi moždani udar: ‘Prepoznat je naš timski rad’

   

  Odjel neurologije šibenske bolnice najuspješnije liječi moždani udar u cijeloj Hrvatskoj. Ta vijest jučer je objavljena u gotovo svim lokalnim i državnim medijima, ali možda mnogi nisu upoznati sa značajem tog postignuća. Naime, naša neurologija, koju već 13 godina uspješno vodi doktorica znanosti i vrsna specijalistica, dr. Anka Aleksić, je po određenim parametrima uspješnija u liječenju moždanog udara od svih hrvatskih klinika. Što je ogroman uspjeh…

  Prvi put je u povijesti netko u Hrvatskoj ocijenjivao bolnice, objasnila nam je ravnateljica bolnice dr. Sanja Jakelić rezultate istraživanja meritorne Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalne skrbi, a ti rezultati su nam apsolutna satisfakcija, moralna i stručna.

  – Definitivno je za ovo priznanje, zajedno sa svim ostalim neurolozima, zaslužna dr. Aleksić jer da bi se moglo raditi kvalitetno, morate imati kvalitetnog voditelja odjela. On je taj koji svo medicinsko osoblje vodi, na neki način, kao general svoju vojsku. On je taj koji određuje kako se radi na odjelu – objasnila je ravnateljica Jakelić.

  Veliku ulogu u priznanju je, nastavlja ravnateljica Jakelić, imala i dr. Ivana Skorić, specijalistica transfuzijske medicine i pomoćnica ravnateljice za kvalitetu. Ona se bavi pritužbama i pohvalama pacijenata koji imaju pravo izraziti svoje nezadovoljstvo, a uložila je veliki napor u prikupljanju dokumentacije za Agenciju koja je provela vanjsku ocjenu kontrole rada svih 28 hrvatskih bolnica.

  – Agencija je mjerila osnovne parametre za koje postoje kliničke smjernice poput onih za liječenje infarkta miokarda, moždanog udara i smjernice u terapiji antimikrobne profilakse kod karcinoma debelog crijeva. Postupak je standardiziran u svim bolnicama, ali ove dijagnoze su izabrane jer su stručna liječnička društva dala svoje pristanke za parametre – pojasnila je ravnateljica šibenske bolnice.

  Smrtnost, snimanje CT-a ili MR-a, rehabilitacija…

  Neki od parametara za moždani udar su bolnička smrtnost unutar 30 dana od prijma u bolnicu, prosječna duljina hospitalizacije, postotak pacijenata kojima je unutar tri sata od dolaska u bolnicu urađen CT il MR, postotak pacijenata koji su iz bolnice otpušteni u ustanovu za rehabilitaciju,…

  – Agencija je uzimala podatke iz naših računa koje šaljemo HZZO-u, takozvanih DTS računa, kompleksnog sustava koji pokazuje sve što je ‘rađeno’ na pacijentu. U tom sustavu piše što je s pacijentom bilo, jesu li proizašle komplikacije, koja je dijagnostika… Drugi dio podataka su uzeli tako da su bili prisutni u našoj bolnici tri dana, a doktorica Ivana Skorić je zajedno s timovima kirurgije, neurologije i interne predala povijesti bolesti koji su nasumce odabrani za 2016. godinu – rekla nam je dr. Jakelić.

  Spomenuti parametri su, dakle, isti za sve hrvatske bolnice, ali i za francuske, pa i za cijelu Europu, pojašnjava dr. Aleksić.

  – Napravljena je kontrola poslovanja, odnosno liječenja od moždanog udara na neurologiji, a po tim pokazateljima smo na prvom mjestu u cijeloj Hrvatskoj. Dala sam 13 godina života, truda i rada a neurologiji. I ispatilo se. Ovo je jako dobar put i drago mi je da je naš rad prepoznat – kratko je, bez puno samohvale, kazala dr. Aleksić. Dodala je da se šibenski pacijenti liječe sigurno, po svim mogućim europskim standardima što je dokazalo istraživanje.

  Sustav u bolnici funkcionira dobro  

  Nije isto napravite li magnetsku rezonancu odmah po dolasku u bolnicu ili pet sati nakon, istaknula je dr. Skorić.

  – O tome ovisi liječenje… Nisu nam duge liste boravka, nema rehospitalizacija, a antikoagulantna terapija ide unutar odgovarajućeg vremena. Ne postoji ni prazni hod da se pacijent vraća doma, već je najčešće odmah upućen u rehabilitacijsku ustanovu. Doktorica jako drži do toga da su pacijenti vrlo kratko hospitalizirani i da što prije idu na rehabilitaciju – podsjetila je dr. Skorić.

  Naposljetku, ravnateljica ističe kako sustav u šibenskoj bolnici funkcionira jako dobro te da pacijent dobiva najbolju moguću skrb.

  – Od trenutka kada pacijent ima tegobe, hitna pomoć to prepoznaje, dovodi ga na Objedinjeni hitni bolnički prijem koji na vrijeme radi sve potrebne dijagnostičke pretrage. Zaslužni su za ovaj uspjeh, dakako, i drugi koji rade na OHBP-u, sestre, radiolozi, inženjeri u laboratoriju… Tada neurolog dolazi na OHBP, određuje koja dijagnostika i koja terapija ide za takvog pacijenta, a sve to se zbiva u vrlo kratkom vremenu. Dakle, liječenje je uspješno zahvaljujući timskom radu – govori nam ravnateljica te dodaje da je važno svaki korak zabilježiti u medicinskoj dokumentaciji i financijskim rezultatima, odnosno da se poštuju postulati struke.

  Nismo više zdravstvena provincija

  Ipak, šibenska bolnica kod akutnog infarkta miokarda nije među prvih 10, no to ne znači da se ta dijagnoza ne liječi dobro. U trećem parametru, antimikrobnoj profilaksi je sedma među hrvatskim bolnicama.

  – U ovim parametrima bili smo bolji i od velikih bolnica, a zašto ne bismo bili? Svi smo mi studirali na istim fakultetima, specijalizirali na istim klinikama, kod istih mentora i profesora… Ponekad je jedino razlika što nemamo dovoljan broj ljudi pa da možemo razvijati sve grane medicine. Razvijaš ono gdje imaš najviše pacijenata poput neurologije, kirurgije, interne, ali naravno i ostale grane medicine – naglašava ravnateljica šibenske bolnice te zaključuje kako nema više razloga da bi se itko ikad upitao može li se u šibenskoj bolnici dobro liječiti. Može, apsolutno jednako kao i u Zagrebu, a po ovoj listi čak i bolje.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  U Hrvatskoj 526 novih slučajeva zaraze. Preminulo šest...

  U posljednja 24 sata zabilježeno je 526 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminulo je šest osoba te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj...

  Vodice i Sveti Jure maksimalni u županijskim ligama,...

  Nakon tri odigrana kola u Prvoj županijskoj boćarskoj ligi jedina stopostotna momčad su Vodice. Lider je za vikend svladao Sveti Ivan, a pobjede su...

  Solaris favorit protiv POŠK-a na otvaranju prvenstva, bit...

  Solarisu i POŠK-u pripala je čast da otvore novu sezonu vaterpolskog Prvenstva Hrvatske. Utakmica u Crnici na rasporedu je u petak, s početkom u...

  FOTO Mališani gradskih vrtića izvode prigodne programe u...

  Mališani gradskih predškolskih ustanova na ulicama i trgovima izvode prigodne programe posvećene Danu grada Šibenika i blagdanu sv. Mihovila.

  NAJNOVIJE

  U Hrvatskoj 526 novih slučajeva zaraze. Preminulo šest covid pacijenata

  U posljednja 24 sata zabilježeno je 526 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminulo je šest osoba te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj...

  Vodice i Sveti Jure maksimalni u županijskim ligama, Solaris 2015 i Šibenik 2020 pri vrhu 2.HBL

  Nakon tri odigrana kola u Prvoj županijskoj boćarskoj ligi jedina stopostotna momčad su Vodice. Lider je za vikend svladao Sveti Ivan, a pobjede su...

  Solaris favorit protiv POŠK-a na otvaranju prvenstva, bit će to sudar donedavnih suradnika

  Solarisu i POŠK-u pripala je čast da otvore novu sezonu vaterpolskog Prvenstva Hrvatske. Utakmica u Crnici na rasporedu je u petak, s početkom u...

  FOTO Mališani gradskih vrtića izvode prigodne programe u sklopu Dana grada Šibenika

  Mališani gradskih predškolskih ustanova na ulicama i trgovima izvode prigodne programe posvećene Danu grada Šibenika i blagdanu sv. Mihovila.