Izgubio nadu u sretan ishod

Otac Dina Miškića: ‘Meni je teško, ali materi i ženi je najgore. Iz Bourbona nam se više ne javljaju…’

‘Da samo znate kako je tuga teška. Propalo je, moja gospođo, sve je propalo’, rekao je za 24sata Mario Miškić, shrvani otac kapetana Dina Miškića (39). Sin mu je nestao u havariji broda Bourbon Rhode na Atlantiku prije dva mjeseca, 26. rujna.

Tuga mu lomi glas, ionako načet kašljem i prehladom. Dinov otac živi na otoku Žirju sa suprugom Natalijom.

– Ona pođe u Šibenik u tjednu ‘provištu’ (nabavku namirnica, op. a.), a posjeti i nevjestu Marijanu jednom tjedno – kaže otac nestalog pomorca.

Na otoku izvan sezone nema ni trgovine niti rade restorani, pa otočani moraju na kopno po hranu. Mario Miškić izgubio je, nažalost, svu nadu u sretan ishod. Ni on više ne vjeruje da će mu ocean vratiti sina iz svog hladnog zagrljaja.

Uragan pete kategorije Lorenzo zahvatio je brod kapetana Dina 26. rujna, oko 1200 nautičkih milja od otoka Martiniquea na Karibima, usred Atlantskog oceana.

Na brodu je bilo 14 članova posade. Valovi su, prema posljednjim SOS porukama kapetana Dina, bili visoki preko deset metara. Trojica mornara su pronađena živa, četvorica mrtva, a sedmorica su nestala u oceanu sa svojim kapetanom.

Ne mogu na brod, od tuge…

Bourbon Rhode bio je u vrlo lošem stanju na suhom doku, no ipak je isplovio.

Nadu su bile probudile signalne rakete koje su uočili s broda ALP Striker kad je već potraga bila prekinuta, ali nikad nije otkriveno tko ih je i zašto ispalio. Ponovno aktivirana, višednevna operacija nije dala nikakvog rezultata.

– Nikad ništa nismo doznali o tim signalnim raketama, ni tko ih je ispalio ni ništa. Iz tvrtke nam ništa ne govore, više uopće ne zovu – kazuje Mario Miškić, koji je danima iščekivao poziv iz Bourbona.

Strepio je od zvonjave u trenutku kad su pronašli četiri tijela sinovih kolega.

– Meni je teško, ali materi i ženi je najgore. Teška tuga i gotovo. Posjećuju nas mještani, dođe njih 4-5 svakodnevno, proćakulamo da nisam sam… Ma da vam iskreno kažem, misec i pol dana nisam brod odrišija, nisam mogao od tuge. Govore mi ljudi da moram na more, da odem na lignje, da ne stojim kući. Tek prije 15 dana sam ih poslušao – rekao je kapetanov otac.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.