Zadnja sjednica Gradskog vijeća Šibenika

Oproštajni ‘aktualac’ Gradskog vijeća u predizbornom tonu. Mileta Dobri skinuo dlaku sa sakoa

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Potpuno očekivano zadnju sjednicu Gradskog vijeća Šibenika u ovom sazivu pojedini oporbeni vijećnici iskoristili su za samohvalu svoje aktivnosti i postignuća u protekle četiri godine, a isto tako ni vladajući nisu prešutjeli vrednovati svoj ‘minuli rad’ za koji su svi dobili nemalu novčanu naknadu. Iz redova oporbe, uz poneku pohvalu na račun rada predsjednika Dragana Zlatovića, zaredale su i kritike zbog nezadovoljstva odgovorima koje su dobijali od predstavnika gradske uprave. Gradonačelnik Željko Burić i sam se uvukao u predizborno raspoloženje dijeleći packe vijećnicima s kojima u četiri godine nije pronalazio kvalitetniji način komunikacije.

Aktualni predizborni sat i pol tako protekao s tek nekoliko konkretnijih oporbenih pitanja i dva ‘naručena’ iz redova HDZ-ovih vijećnika kako bi gradonačelnik mogao opširno pričati o projektu TEF-a i revitalizacije tvrđave sv Ivana.

Javnost je mogla čuti dugu povijest rješavanja problema na prostoru TEF-a, ali i najavu izrade planskih dokumenata koji su preduvjet za dovođenje investitora.

– U mandatnom razdoblju od 2021. do 2025. godine počet će i fizička gradnja na prostoru TEF-a, a procjenjujemo da će trebati 10 do 15 godina da sve bude završeno. To je projekt svih generacija Šibenčana i priča stara 23 godine. Zbog Covida i ograničenja putovanja, ako izuzmemo brojne videokonferencije, nismo mogli ništa konkretno organizirati, a kad govorimo o tako velikom prostoru sasvim drugačiji je dojam kad izađete na teren s mogućim investitorima – kazao je Burić.

SDP-ovog Joška Šupu zanimalo je koliko je Grad platio ‘Mandatno izvješće’ koje zajedno s računima za komunalnu naknadu poslano svim građanima.

– Zanima me koliko je za taj propagandni letak plaćena priprema, grafička obrada, tisak i distribucija – pitao je Šupe.

Gradonačelnik Burić odgovorio mu je kako je to uobičajen način komuniciranja koji koriste sve jedinice lokalne samouprave.

– Povjerenje smo 2017. godine dobili na temelju našeg političkog programa u kojem su navedeni projekti koje planiramo ostvariti, red je onda građanima pokazati što smo napravili. Skoro 90 posto obećanog je realizirano, a preostalo je u procedurama rješavnja. Trošak tiska i pošte bio je 17 tisuća kuna, a sve ostalo su napravili pročelnici i gradske službe i tijela – kazao je Burić.

Na pitanje o rokovima i konačnom izgledu tvrđave sv. Ivana, pročelnik Petar Mišura opširno je nabrojao sve odrađene i predstojeće faze i javne nabave.

– Sveti Ivan bit će završen u ovoj godini, a na njemu će biti svi sadržaji koji su u projektnoj dokumentaciji iz 2013/14 i u skladu s ugovorom potpisanim 2016. godine. U turski šator tamo će biti još 15 šatora i pagoda, a sam turski šator nije stalni sadržaj tvrđave i pokriva samo pet promila površine tvrđave – kazao je Mišura.

Uslijedilo je malo prepucavanja oko turskog šatora jer je HSS-ov Milorad Mišković mišljenja da time veličamo osvajača umjesto naših junaka iz tih vremena.

-To je isto kao da na Kninskoj tvrđavi veličamo četničku kulturu. Savjetujem da ga ne stavite – poručio je Mišković.

Gradonačelnik Burić odgovorio mu je kako je tvrđava sv. Ivana povijesna interpretacija povijesnih zbivanja te da je povijesna činjenica da su Osmanlije, ne Turci, poraženi pod tvrđavom sv. Ivana.

– To će biti edukacijski kampus koji priča ponositu priču Šibenika iz Kandijskog rata. Šator je prezentacijski sadržaj povremenog karaktera – dodao je Burić.

Nenad Samaržija iz Hrasta i Iris Ukić Kotarac s Nezavisne liste Stipe petrine nastavili su insistirati na pitanju o nagodbi Grada s arhitektima Vulin-Ileković, no brojku koju su htjeli čuti nisu čuli.

– Nakon niza sudskih postupaka, koje je Ileković pokrenuo, rezultat je sporazum. Sve što mu je Grad po potpisanom ugovoru morao isplatiti, mi smo mu isplatili i uveden je novi projektant na kojeg je Ileković prenio autorska prava.

Na to je Iris Ukić Kotarac zaključila kako koinkretnu cifru nagodbe, vjerojatno, nikada nećemo saznati.

– Najbolji PR ovoj gradskoj upravi ste vi jer kontinuirano politizirate. Vas ne zanimaju postupci donošenja odluka, vas zanima cifra, o kojoj bi vi elaborirali na svoj način – poručio joj je Burić.

Na kraju je Anton Dobra iz Bandićeve Stranke rada i solidarnosti zaključio da je ponosan što je dio generacije koja je napravila i Poljanu i rotore i projekt TEF-a koji će za nekoliko godina biti napravljen pa upitao gradonačelnika…

– Gradonačelniče, jesmo li mi bolji ljudi nakon četiri godine?

– Ne znam jesmo li bolji, ali smo sigurno iskusniji i nadam se da ćemo to prenositi u idućem sazivu.

Priskočio mu je Danijel Mileta i uklonio dlaku sa sakoa uz opasku…

– Bila je crvena.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.