Uz predavanje 'Sjeme kao zalog budućnosti'

Održan sajam razmjene sjemena: ‘Komercijalizacijom poljoprivrede izgubili smo 70 posto sorti voća i povrća’

Ilustracija/Arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Sajam razmjene sjemena, drugi po redu, održan je prošle subote u Šibeniku u organizaciji Ekološke udruge Krka, a pod pokroviteljstvom Šibensko-kninske županije.

Tom prilikom je organizirana razmjena sjemena i iskustava te je održano predavanje predsjednice udruge Biovrt Silvije Kolar- Fodor na ‘Sjeme kao zalog budućnosti’ na kojem se okupilo 30-tak zainteresiranih poljoprivrednika i hobista.

– U posljednjih stotinjak godina, otkako se poljoprivredna proizvodnja komercijalizirala izgubili smo više od 70 posto sorti voća i povrća. Sjeme uglavnom proizvode velike multinacionalne sjemenarske kompanije koje selekciju sorti raznog sjemena temelje na produktivnosti, nauštrb okusa ili nutritivnih vrijednosti. Poljoprivredna gospodarstva koja proizvode vlastitu hranu, osobito po ekološkim principima, trebala bi biti svjesna da raznolikost biljnih vrsta održava dobru ravnotežu u vrtu, a korištenje autohtonih sorti koje su prilagođene lokalnim prilikama su ukusnije i bogatije hranjivim sastojcima – istaknula je na predavanju Silvija Kolar–Fodor.

Također, polaznike predavanja poučila je kada skupiti i kako pripremiti sjeme za čuvanje, koliko dugo vrsta zadržava klijavost, a osim korisnih informacija na poklon su dobili i priručnik za ekološku sadnju povrća ‘Vrtlarenje u skladu s prirodom’.

Za najmlađe posjetitelje održana je edukativna igraonica na kojoj su kroz igru učili o važnosti očuvanja bioraznolikosti okoliša.


Pratite nas i na društvenim mrežama: