Novim zakonom Čempresi bi ‘samo’ upravljali grobljima. Vuković već najavio dizanje ‘grobarine’ sa 200 na 700 kuna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Gradske komunalne tvrtke koje se bave održavanjem groblja i pružaju usluge pokopa, pa tako i šibenski Čempresi, više neće moći obavljati pogrebničku djelatnost, odnosno prevoziti pokojnike, prodavati pogrebnu opremu, cvijeće… To predviđa novi Zakon o komunalnom gospodarstvu, koji je u saborskoj proceduri, a kako najavljuje direktor Čempresa Joško Vuković, to će praktički upropastiti to gradsko poduzeće te će biti prisiljeni dignuti cijenu ‘grobarine’ s 200 na 700 kuna godišnje.

– Donose zakon da unište firmu. U Hrvatskoj imate nekoliko stotina komunalnih poduzeća koji se bave tržišnom djelatnosti i tu će nastati kaos. To će nastati drugi Agrokor. Čempresi kao komunalno poduzeće ima dva lica. Tržišno preko kojeg prodajemo cvijeće, sanduke, organiziramo sprovode. Također, imamo i komunalni dio, a to su ukopi i održavanje groblja. Oni nama sada hoće oduzeti taj tržišni dio – kazao nam je vidno iznervirani Vuković.

Na pet gradskih grobalja Čempresi, veli nam, prikupi oko 300 tisuća kuna naknade za održavanje groblja, što bi u im u budućnosti bio jedan od glavnih prihoda, ali to nije dovoljno ni za pokrivanje plaća 10 radnika. A Čempresi zapošljavaju njih 40…

Ivan Vukovic

– Ako zakon bude izglasan, ja ću morati 30 ljudi poslati kući – ističe Vuković.

– Ali za njima će biti potreba na tržištu. Evo, primjerice mogu ići raditi u Šolića, ili u cvjećare budući da vi nećete moći obavljati te djelatnosti – odgovaramo mu…

– Ma koji Šolić? Zamisli da će 10 izbjeglih iz SDP-a primiti HDZ. To je paradoks. Suština svega je da nas želi izbiti privatni pogrebnički lobi kojima smo mi žulj u cipeli – rezolutno će Vuković.

Neki mediji su špekulirali s činjenicom da će zbog novog zakona poskupjeti sprovodi, no Vuković kažem da to nije slučaj, već da će poskupiti naknade za održavanje grobnih mjesta.

– Računao sam. Najmanje 100 eura godišnje za svaki grob da bismo bili na nuli. Možemo i drugačije. Sjest ćemo na gradski proračun i uzimati godišnje milijun kuna. Mi s 300 tisuća kuna ne možemo preživjeti. Sva sreća da nismo preuzeli sva groblja na području grada – iskren je Vuković koji dodaje da se ni u doba komunizma jednoj firmi nije ‘išlo dati metak u čelo’.

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Jedan od najpoznatijih privatnih grobara u Šibeniku, Ante Šolić vlasnik poduzeća Šolić, slaže se s inicijativom za promjenu Zakona. Kaže da je još prije 25 godina govorio da se to mora dogoditi prije ili kasnije jer komunalna ukopnička poduzeća imaju monopol.

– Komunalcima treba dati samo komunalni dio, a to su ukopi i održavanje groblja. Sve ostalo mora ići na tržište. U to spada prijevoz, opremanje, lijesovi, cvijeće. Prije 20 godina sam o tome pisao Saboru – govori nam Šolić te dodaje da sprovodi ne bi trebali poskupjeti, već naprotiv.

U Šibeniku je organizacija ukopa, dodaje, tri puta skuplja nego u Splitu, baš zbog dugogodišnjeg monopola.

– Grobnica košta 10 tisuća eura, ali neka je daju privatnicima da je rade pa će biti četiri tisuće eura. Ako im fali u proračunu, neka im nadomjesti Grad koji je njihov vlasnik – poručuje Šolić te podsjeća da Čempresi imaju toliki broj zaposlenih i vozni park kojim bi, prema njegovim riječima, mogli ukapati cijelu Dalmaciju.

Inače, predstavničko tijelo lokalne samouprave može neke pogrebničke usluge prebaciti u komunalne pa bi tako Čempresi i dalje, ako zakon bude izglasan, mogli raditi što su i dosada. Međutim, postoji caka, a to je da tu odluku mora odobriti ministar koji, pak, želi mijenjati zakon.

groblje12

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: