Novi porez mijenja komunalnu naknadu: Šibenčani dobili rok za dostavu podataka o nekretninama

Arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Vlasnici i korisnici nekretnina na području Grada Šibenika moraju najkasnije do 31. listopada dostaviti u gradsku upravu sve podatke o nekretninama koje posjeduju ili su njihovi nesamostalni posjednici.

Podsjetimo, Zakonom o lokalnim porezima, koji je stupio na snagu prvim danom 2017. godine, propisano je da se od 1. siječnja 2018. uvodi porez na nekretnine koji će u cijelosti zamijeniti komunalnu naknadu.

Stoga svi vlasnici i korisnici nekretnina moraju najkasnije do 31. listopada ispuniti obrasce i dostaviti ih osobno u Upravni odjel za komunalne djelatnosti Grada Šibenika, ili putem elektroničke pošte na diana.ninic@sibenik.hr ili maja.vukorepa@sibenik.hr.

– Ukoliko porezni obveznik ne dostavi tražene podatke postupit će se sukladno članku 59. Zakona o lokalnim porezima te će se utvrditi porezna obveza na osnovi podataka kojima Grad Šibenik  raspolaže, s najvišim koeficijentima utvrđenim ovim zakonom  za stanje i dob nekretnine – poručuju iz gradske uprave.

Za sve one koji ne znaju, nekretninom se smatra stambeni prostor, poslovni prostor, garaža i drugi pomoćni prostori, ostali prostori bez namjene, građevinsko zemljište koje se koristi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti i neizgrađeno građevinsko zemljište ako se nalazi unutar građevinskog područja. Porezni obveznici su samostalni posjednici odnosno vlasnici nekretnine ili, iznimno, nesamostalni posjednici odnosno korisnici nekretnine po nekoj od Zakonom predviđenih osnova.

Porez na nekretnine se obračunava na ukupnu neto podnu površinu nekretnine sukladno propisu o uvjetima i mjerilima za utvrđivanje zaštićene najamnine, te na stvarnu površinu zemljišta. Godišnji iznos poreza  po metru kvadratnom obračunske površine nekretnine utvrđuje se množenjem: vrijednosti boda, koeficijenta zone, koeficijenta namjene, koeficijenta stanja i koeficijenta dobi.

Rješenje o porezu na nekretnine donosi se do 31. ožujka za tekuću godinu, a prema stanju nekretnine i poreznog obveznika na dan 1.siječnja tekuće godine.

Njime se utvrđuje porezni obveznik, iznos poreza po četvornome metru obračunske površine, obračunska površina, ukupni iznos poreza koji se utvrđuje na godišnjem nivou te rokovi plaćanja.  Rješenjem se ne dokazuje vlasništvo na nekretnini.

Obrazac pronađite OVDJE, a za sve dodatne informacije u svezi plaćanja poreza na nekretnine građani se mogu obratiti na brojeve 022 431048 i 022 431045.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.