Novi nalazi Zavoda potvrdili: More na Banju ipak je izvrsne kvalitete

Uzorak mora koji je dao nezadovoljavajuće rezultate kakvoće mora ispred plaže Banju u Šibeniku nije alarmantan i već danas bi nova analiza mogla potvrditi da je more na toj lokaciji u šibenskom zaljevu izvrsne kakvoće, potvrđeno je Šibenskom portalu iz Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, koji provodi uzorkovanje i analizu mora uz plaže.

– Mi u Zavodu analiziramo sanitarnu kakvoću mora i to na dvije skupine mikroorganizama, Escherichiu coli i fekalne streptokoke. Uzorkovanja se obavljaju u kalendarski određenim terminima, a upravo uoči posljednjeg pala je obilna kiša i isprala nečistoće s tla u more. Prvi nalaz pokazao je prisutnost Escherichie coli, no već pri ponovljenom uzimanju uzorka jučerašnji nalaz bio je dobar – kazala nam je Lidija Bujas, voditeljica laboratorija za ispitivanje voda i mora Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

Iz Zavoda su naknadno priopćili da će se more na plaži Banj ponovo uzorkovati u roku od sedam dana, radi provjere prestanka kratkotrajnog onečišćenja, a rezultati današnje analize bit će poznati sutra.

Inače, ove godine kasni i uređenje plaža tako da i ti radovi koji upravo traju dodatno utječu na kakvoću mora.

– Ranijih godina jaružanje i nasipanje plaža bilo je obavljeno prije početka praćenja kakvoće mora za kupanje, a sada su se radovi poklopili s našim uzimanjem uzoraka. Posljednji nalaz zbog kojeg se pojavila crvena točka pred plažom Banj nije zabrinjavajući jer bi u protivnom i Zavod odmah izvijestio javnost posebnim priopćenjem. Odmah nakon takvog nalaza uzimamo uzastopno dva-tri uzorka i danas očekujemo rezultat treće analize koji će najvjerojatnije biti u kategoriji mora izvrsnog za kupanje pa će i točka na aplikaciji iz crvene prijeći u plavu boju – pojašnjava Bujas.

Inače, u prvom ovogodišnjem uzorkovanju na Banju na istoj lokaciji more je bilo dobre kvalitete, a na drugoj lokaciji na rubu Banja prema bivšem TEF-u obje ovogodišnje analize pokazale su da je more izvrsne kakvoće.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.