Svi traže paljenje semafora

Nitko ne razumije potez Hrvatskih cesta na Biocima. Je li u pitanju samo nečiji ponos?Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pratite nas i na društvenim mrežama:

I prometni stručnjaci su ljudi, a ljudi griješe. Kada bi netko u Hrvatskim cestama ‘pregrizao ego’ i htio priznati da je pogriješio problem semafora na Biocima bio bi riješen ‘u dva klika’. Opći je to dojam situacije u kojoj nas već mjesecima čitatelji zatrpavaju mailovima u kojima se žale na aktuanu regulaciju prometa i gužve na križanju Bioci. Slična je situacija i u gradskoj upravi te Policijskoj upravi šibensko-kninskoj. Sporna su dva ugašena semafora s dopunskim zelenim svjetlom, a opravdanje Hrvatskih cesta, izgleda, da ipak ne drži vodu.

Podsjetimo, nedavno su nam iz Hrvatskih cesta, u čijoj je isključivoj nadležnosti križanje Bioci na državnoj cesti D58, obrazložili kako su dopunske semafore ugasili zbog veće sigurnosti pješaka na temelju pritužbi roditelja djece koja preko tog križanja idu do škole Vidici.

Iz Policijske uprave šibensko-kninske su na upit šibenske gradske uprave odgovorili kako se na Biocima nikada nije dogodila prometna nesreća u kojoj bi vozilo oborilo pješaka.

– To križanje je u nadležnosti Hrvatskih cesta i oni nisu u obavezi tražiti bilo kakvu suglasnost policije za izmjenu regulacije. U ovoj situaciji mi ne možemo ništa poduzimati, a oni od nas mogu, ali ne moraju tražiti mišljenje. Nakon gašenja dopunskih semafora i mi smo reagirali, ali bez rezultata – poručili su nam iz PU šibensko-kninske.

I Odjel za komunalne djelatnosti Grada Šibenika na meti je nezadovoljnih građana koji im se javljaju i traže uključivanje ugašenih semafora.

– Pisali smo dopis Hrvatskim cestama jer smatramo da promjene u regulaciji nisu dobre i stvaraju nepodnošljive gužve. Mišljenja smo da je gašenje dopunskog semafora za desno skretanje iz smjera Kauflanda prema Mandalini bilo potrebno jer vozači koji tu skreću nemaju dobru preglednost lijevo od vozila koja su zaustavljena u trakama do njih. Međutim, gašenje dvaju dopunskih zelenih svjetala iz smjera Ražina prema gradu i obratno nije dobro rješenje. Molili smo Hrvatske ceste da korigiraju to kako bi se promet ponovno normalizirao – kazao nam je pročelnik Ante Nakić.

FOTO: Nino Milin

Hrvatske ceste su nakon tog dopisa potpuno ugasile ta dva semafora i gužve opravdavaju aktualnim radovima na više lokacija u Šibeniku.

– Radovi nisu nikakvo opravdanje za gužve, jer se bojim i pomisliti kolike će gužve biti u normalnim turističkim sezonama. Sigurnost pješaka, isto tako, nije bila ugrožena jer nam je potvrđeno iz policije kako tamo vozilo nikad nije oborilo pješaka. Svi vozači dobro znaju što znači zelena dopunska strelica kada je pred vama pješak na pješačkom prijelazu. Jasno je svima da je ovakva regulacija greška i mislim da je sada riječ samo o nečijem egu – zaključuje Nakić.

Da je nova regulacija, u najmanju ruku, pogrešna odluka, upozorio je na društvenim mrežama, nakon odgovora koji je Šibenski portal dobio od Hrvatskih cesta, i magistar prometa Ivan Kundid. On je mišljenja da Hrvatske ceste ne bi smjele ispunjavati želje nestručnjaka.

– Evidentno je da ste ovim činom s jedne strane povećali dio sigurnosti ali ste smanjili protočnost, tako da ova intervencija nije baš opravdana. Vi ste zapravo samo prividno povećali sigurnost pješaka, a smanjili sigurnost svih ostalih sudionika u prometu i znatno smanjili protočnost u prometu. Smatram da je na ovaj način napravljena kardinalna pogreška ali nije kasno za ispraviti ju. Ne može i ne smije se slušati pojedinac ili više njih, jer bi tako svatko mogao što god mu padne na pamet zahtijevati i vi bi mu odobrili – poručio je Kundid prometnim stručnjacima iz Hrvatskih cesta misleći pri tome na zahtjeve roditelja koje su uvažili i napravili prometni kaos.

Kako svakodnevno Šibenskom portalu pristižu pritužbe građana na prometne gužve na Biocima i zahtjevi vozača da uključe dopunska zelena svjetla, još jednom smo poslali upit Hrvatskim cestama sa zamolbom da razmotre svoju odluku i uvaže mišljenja većine sudionika u prometu ili da nam pojasne svoje razloge i prometna pravila koja sada važe na tom (polu)semaforiziranom križanju. Odgovor još čekamo.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.