Ni vuk sit niti ovce na broju: Dolačani mogu ili riskirati kaznu ili pješačiti od TEF-a

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

U svoj gunguli oko dizalice u Docu, nekako ispod radara boraca za očuvanje života u tom dijelu grada provukao se problem ukinutog parkiranja od trgovine Djela do Vala. Domicilno stanovništvo ostalo je tako lani bez mogućnosti parkiranja na tom dijelu rive, a ubrzo su počeli radovi na Poljani i pritisak na parkirališni prostor u Docu višestruko je pojačan. Sezona lova na preostale parking površine je počela i Dolačani, kojima je kao zamjenska mogućnost ponuđen parking na prostoru bivšeg TEF-a, dakle u drugoj gradskoj četvrti, polako gube tu bitku.

Ogorčen na način na koji je Komunalno redarstvo odlučio Dolačanima ukinuti oko 60 povlaštenih dozvola za prometovanje i kratko parkiranje i na ono što je uslijedilo javio nam se 65-godišnji Dušan Računica koji od rane mladosti živi starom dijelu Šibenika nadomak Docu.

kazna

– Čašu strpljenja prelila mi je kazna za nepropisno parkiranje prije nekoliko dana kada sam se u dva ujutro vratio s puta i kada sam obišao cijelu rivu i tržnicu ne našavši slobodno mjesto. Ostavio sam auto između parkinga u Docu i placa gdje se popravljaju brodovi jer je to bilo jedino slobodno mjesto te time nisam ugrožavao promet. Ujutro me čekala kazna komunalnog odjela grada Šibenika, koju sam uredno platio, priča nam Računica uz napomenu kako uredno plaća povlaštenu stanarsku mjesečnu kartu, a nitko mu ne garantira parkirališno mjesto.

dolac1

Kaže kako je sve ove godine svjedok različitih odluka i rješenja – od kartica, do oznaka ‘Stari Grad’ pa do najnovijih rješenja preko dozvola za parkiranje od strane Gradskog parkinga.

– Uvijek je bio problem parkiranja u starom dijelu grada. Situacija se zaoštrila 2018. godine kad su ukinuli parkiranje na potezu iza trgovine Djelo u Docu, prema Veslu. Oni su preko noći uskratili oko 60 dozvola koje su sami dodijelili. Poznato je da u starom dijelu grada stanuju uglavnom stariji ljudi, a gradski oci nisu ponudili nikakvo rješenje niti kvalitetnu alternativu za građane koji samo žele normalno obaviti kupovinu namirnica i potom doći svojoj kući, pojašnjava Računica.

Od početka radova na Poljani svi traže mjesto na obali i to je, kaže Računica, sada još podnošljivo do negdje trećeg ili četvrtog mjeseca kad počnu pristizati turisti kojima je također omogućeno parkiranje na obali.

– Svaki dan dolazim doma s gropom i nervozom u želucu jer slobodnog mjesta za parkiranje nema i sve će ga manje biti. Koliko sam zadnjih godina čekao na parkingu u Docu da se oslobodi mjesto i po nekoliko sati, o tome ne želim niti pričati. Ozbiljno se kao penzioner planiram odseliti jer mi Grad ne nudi alternativu kao stanovniku tog dijela grada, očajan je Računica.

dolac parking1

Odlučio je da više neće šutjeti jer tvrdi kako su mu kao čovjeku i građaninu povrijeđena ljudska i građanska prava.

– Nudim rješenje ako ga tko želi uvažiti. Neka se stari grad proglasi pješačkom zonom, te će tu dolaziti samo onaj tko mora – stanari, vozila za dostavu, Hitna pomoć, Vatrogasci, Policija, predlaže Računica dometnuvši kako gradski oci nemaju taj problem jer su se oni snašli dok grad pretvaraju u kulisu za turiste, a stanari postaju građani drugog reda.

U gradskoj upravi cijelu situaciju komentiraju riječima kako sva rješenja u Docu, pa tako i prometnu regulaciju, rade u dogovoru s predstavnicima gradskih četvrti koji prethodno komuniciraju sa stanarima.

dolac parking3

– Postavljanje vertikalne i horizontalne prometne signalizacije u Docu sukladno prometnim propisima nije bio hir gradske uprave, nego je taj posao odrađen na inicijativu samih stanovnika Doca i njihovih predstavnika u gradskoj četvrti, komentirao je Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Direktora Gradskog parkinga u petak smo s pitanjem navodno zatekli na nekom sastanku pa je zamolio da pitanje i obrazloženje problema pisanim putem pošaljemo njegovoj službi za odnose s javnošću. Odgovor još čekamo.

Kako u međuvremenu  saznajemo iz nadležnog gradskog Odjela za komunalne djelatnosti još nikakve izmjene u režimu parkiranja nisu dogovorene, ali sljedećeg tjedna trebali bi se sastati s predstavnicima Gradskog parkinga kojima će predložiti proširivanje prava parkiranja na gradskim parkiralištima na način da se, već prije Uskrsa, poveća krug gravitirajućih ulica na određenim parkinzima.

dolac parking4


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.