Šibenik je kulturna prijestolnica Dalmacije

‘Nema zime’ uz šibensku Adventuru! Posjetitelje očekuje 16 adventskih kućica, zabavljači, hrpa dobre hrane i još bolje glazbe

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Najavljen je program pete šibenske Adventure pod motom ‘Nema zime’ koji počinje u petak, 6. prosinca tradicionalnim paljenjem lampica u Perivoju Roberta Visianija. Program su predstavili gradonačelnik Šibenika Željko Burić, zamjenik gradonačelnika Paško Rakić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Mirjana Žurić, Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika i Zoran Erak iz organizacijskog tima Adventure.

– Malo je događanja kojima uspješno pođe za rukom ujediniti različite interese i povezati različite lokacije povijesne gradske jezgre, a sve zahvaljujući organizacijskom timu koji s našim ugostiteljima, obrtnicima, trgovcima, našim glazbenicima, umjetnicima, vrtićima, školama i udrugama te tvrtkama i ustanovama iz godine u godinu stvara sve kvalitetniju Adventuru. Ove se godine, osim s najboljim Adventskim sajmom na obali, možemo pohvaliti jedinstvenim i programski najpotpunijim dočekom koji je samo još jedna potvrda – Šibenik je kulturna prijestolnica Dalmacije – uvodno je kazao gradonačelnik Željko Burić.

Šesnaest adventskih kućica u Perivoju Roberta Visianija, kao i na Maloj loži od otvorenja, 13. prosinca, radit će svakoga dana od 10 do 23 sata, a vikendom i dulje, do 1 sat u noći, dok osam kućica namijenjenih obrtnicima, udrugama i kućnim radinostima u okviru Adventurinog Sajmića na  Meduliću od 15. pa sve do 26. prosinca imaju priliku predstaviti svoju ponudu posjetiteljima.

O lokacijama koje su odabrane za ovaj Advent govorio nam je organizator, Zoran Erak.

– Ove godine Adventura je na pet lokacija , tri su nove. Cilj je od početka oživjeti staru jezgru i mislim da smo na dobrom putu i da će dogodine to pokazati da je bilo bitno i potrebno. Osim Male Lože, Sajmić smo smjestili na Medulić i ove godine se grad trudi potaknuti obrtnike na sudjelovanje te smo im odlučili ne naplaćivati najam kućica. Ove godine trg kod Katedrale u fokusu je na doček, zato što je najljepši i nama je to bio izazov. Drugi cilj je da se što više ljudi iz Šibenika uključi u ‘platformu’ Adventure i da povećamo broj sudionika. Sudjeluju ove godine i Disco gimnazija, Ratcat, Deni design – kaže Erak.

O ugostiteljstvu i odabranoj gastro ponudi za Advent, govorio je zamjenik gradonačelnika, Paško Rakić.

– Kao predstavnik povjerenstva imali smo tu stresnu zadaću izabrati one najbolje što se tiče ugostiteljstva, da s tim izađemo pred šibenske goste. Ove godine pojačana je zainteresiranost ugostitelja, ne samo s područja Šibenika i županije već iz drugih županija, što dokazuje da kvaliteta raste iz godine u godinu i morali smo izabrati stvarno kvalitetnu ponudu. Mogućnost smo dali i drugim ugostiteljima i davat ćemo mogućnosti uvijek novima. Cijenili smo kreativnost i inovativnost ugostitelja, možemo se i ove godine pohvaliti izvanrednim jelima i izvedenicama naših tradicionalnih jela te vjerujemo da će svi nešto za sebe pronaći na danim lokacijama – rekao je Rakić.

Program ima ove godine i neke novitete, navela Mirjana Žurić, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti.

– Ove godine je i klizalište drukčije koncipirano, imamo novu stazu, imamo novi nacrt koji smo prihvatili. Ostali su isti termini do 14 sati besplatni su za svu djecu. Što se tiče, dječjeg programa Adventurica kroz koju je prošle godine prošlo više od 1.500 djece, djeca kroz razne radionice izrađuju predmete, sve pod imperativom Plastic Free. Od nekih tradicionalnih programa, istaknula bih Badnje jutro i Silvestrovo gdje dajemo našim šibenskim bendovima da se predstave. Nastavljamo s Frituladom, pokazala se uspješnom manifestacijom. Time smo oživjeli stari šibenski običaj. Ove godine bit će zabavljači na štulama i gutači vatre – kazala je Žurić.

Adventura je oduvijek bila posjećena, čemu u prilog idu brojke koje su zabilježene od strane Turističke zajednice grada Šibenika koji je lani ostvario 31 posto veći prihod u ugostiteljstvu i smještaju, kako navodi Dino Karođole.

 

 

(A. Kulušić)


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.