Usmjerene na sigurnost djece i prometa

Na šibenske ulice stižu kamere vrijedne skoro 14 i pol milijuna kuna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Projekt Implementacija sustava videonadzora javnih površina grada Šibenika predstvaljen je danas u Gradskoj knjižnici te je i potpisan ugovor vrijedan 14,4 milijuna kuna s tvrtkom King ICT koja će nabaviti i ugraditi sustav za što ima rok dvije godine. Potpisivanju ugovora su nazočili Plamenko Barišić, predsjednik Uprave King ICT , tvrtke izvršitelja dobave i ugradnje sustava, Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika te Ivica Kostanić, načelnik Policijske uprave šibensko-kninske.

– U svim gradovima gdje smo postavljali sustav videonadzora vrlo brzo su uočeni konkretni pozitivni rezultati kroz smanjen broj prekršaja, kaznenih djela i prometnih nesreća. Šibenik je zaista prekrasan grad u koji svake godine dolazi sve veći broj ljudi i izuzetno mi je drago što smo dobili priliku da sudjelujemo u kreiranju planskog dugoročnog razvoja zajednice – kazao je Barišić.

Zadovoljstvo zbog uvođenja sustava videonadzora iskazao je i Ivica Kostanić, načelnik Policijske uprave šibensko-kninske.

– Unatoč činjenici da je Šibenik miran i siguran grad s pozitivnim trendovima, treba i dalje raditi na sigurnosti i zaštiti života i imovine građana, kao i zaštiti javne imovine. Videonadzor će poslužiti kao prevencija i predstavljati neprocjenjiv alat za rješavanje svih takvih slučajeva, kako po pitanju kaznenih djela, tako i po pitanju prekršaja, posebice javnog reda i mira, prometa i oštećenja imovine. Videonadzor s mjeračima brzine značajno utječe na svijest vozača i sigurnost u prometu. Na primjeru vodičke obilaznice i drugim lokacijama na Jadranskoj magistrali i drugim državnim cestama dokazano je da videonadzor spašava ljudske živote –  istaknuo je Kostanić.

Zamjenik gradonačelnika, Danijel Mileta govorio je i o detaljima šibenskog sustava.

– Najveću pozornost posvetili smo sigurnosti djece i prometa. Dvije trećine kamera pokrivat će vrtiće, škole, dječja igrališta, prometnice, križanja i ulaze u grad na Jadranskoj magistrali. Ostatak čine lokacije s najvećim brojem prijava raznih prekršaja. Radi se o parkovima, autobusnim stajalištima, trgovima, plažama i drugim javnim površinama. Držimo da je investicija i te kako isplativa, te da će se vratiti već kroz nekoliko godina. Prije svega, kroz smanjene materijalne štete na javnoj i privatnoj imovini, zatim uredniju naplatu parkinga i komunalnih usluga i na kraju, kroz kazne počiniteljima prekršaja. Nadamo se da će se i Šibenčani, kao i stanovnici drugih gradova, brzo prilagoditi novom sustavu i da će se broj kazni biti minimalan, a to će značiti da imamo uredniji i sigurniji grad. Ujedno, ovo je temelj za uspostavu sustava „pametnog grada – raznih rješenja za smanjenje gužvi tijekom turističke sezone i planiranja održivog razvoja turizma – poručio je Mileta.


Pratite nas i na društvenim mrežama: