Više

  Konačno su se oglasili

  Na pobunu građana Zeleni Grad i Grad Šibenik odgovaraju vraćanjem kartica i apelom za odvajanjem otpada

   

  Sva nemoć i gradske uprave Šibenika i Zelenog grada u provođenju novog-starog sustava gospodarenja otpadom očituje se u danas, na konferenciji za medije, najavljenom žurnom vraćanju u upotrebu kartica za podzemne kontejnere, užurbanoj izgradnji takvih kontejnera u gradskim četvrtima u kojima ih još nema i u apelu stanarima zgrada da, uz pomoć Grada, osiguraju prostor pod ključem za svoje kante za smeće.

  Naravno, sve to ‘začinjeno’ porukom građanima da što više odvajaju to će im računi biti manji. Pri tome je svima koji odvajaju jasno da više nemaju što dodatno odvojiti i da nikada neće sustići tempo kojim dolaze poskupljenja.

  – Mi smo odluku mijenjali jer je novi zakon propisao uvjete s kojima smo se trebali uskladiti. Najbitnije je u tomu što je zakon propisao samo dvije kategorije – kućanstvo i nekućanstvo. To je u biti izvor svih problema koji su nastali. Svi problemi su sada nastali s apartmanima jer ih je sam zakon stavio u kategoriju nekućanstva i taj fiksni dio usluge im je 26 eura uvećan za PDV. Očito je to, po reakcijama javnosti, prevelik iznos za taj dio apartmana. Ja mogu samo reći svoje osobno mišljenje da je zakon u tom dijelu doslovno smiješan i da to nema nikakve logike – kazao je Ante Nakić, pročelnik Odjela za komunalne djelatnosti Grada Šibenika, tvrdeći da su svi cjenici drugih sredina koje je ovih dana dobivao na mail napravljeni protivno zakonu i može ih osobno srušiti u sljedećih sedam dana.

  Sam sebi Nakić postavlja pitanje je li gradska uprava, možda, trebalo odgoditi donošenje takve odluke i pričekati do kraja godine što će ovakva praksa na razini države pokazati. I sam odgovara, da su možda trebalo i pričekati.

  – Naša je odluka bila da ne opteretimo kućanstva, kako bi, možda, smanjili fiksni dio svima koji nisu kućanstvo. Nama nitko nije branio da kućanstvima stavimo 100 kuna pa onda za taj dio umanjimo privredu. Odluka Grada je bila da neće 15 tisuća građana nepravedno podnijeti trošak koji po zakonu treba snositi privreda – kazao je Nakić i ponovio kako su cijene po litri odvezenog otpada morale rasti jer je cijena odlaganja tvrtke Bikarac krajem prošle godine za tonu predanog otpada sa 268 kuna otišla na 680 kuna, a uz privremene mjere Vlade sada je 610 kuna.

  I tu je došlo do promjene, jer je cijena za litru otpada ranije bila 4 lipe i to identična za kućanstva i za privredu, a sada je 10 lipa za kućanstvo i 18 lipa za privredu.

  – Zašto je za privredu 18 lipa, to je odluka Grada. Time smo postigli da ona fiksna cijena za nekućanstva ne bude i viša od 40 eura. Tako smo uspjeli paušal spustiti na tih, opet prevelikih 26 eura. Moram napomenuti i da smo mi napravili jednu grešku, a to su problemi koji su se pojavili kod svih onih koji su na zajedničkim spremnicima. Zbog toga je i nastala ova halabuka jer imamo apartmane koji se smatraju da rade, a realno njih 90 posto trenutno nema goste. Njima je za veljaču naplaćen varijabilni dio po formuli zajedničkog spremnika i mogu reći da to zaista nije korektno – kazao je Nakić.

  Ono što nude kao rješenje svih problema je ponovno uvođenje kartica za zajedničke spremnike već od 1. travnja na užem dijelu središta grada. Podzemni kontejneri koji se trenutno ugrađuju također će svi od 1. svibnja biti opet ‘na karticu’ i korisnici će plaćati stvarnu količinu otpada koji su predali. Vidici, Meterize i dio Šubićevca i nakon toga datuma ostat će nepokriveni podzemnim kontejnerima.

  – To je sve što mi možemo napraviti. Vezano za ovih 26 eura fiksnog dijela za nekućanstva jednostavno nema modela, nema načina, kako to smanjiti osim promjene zakonske regulative – zaključio je Ante Nakić.

  Novica Ljubičić, direktor Zelenog grada najavljuje hitnu narudžbu 2.500 novih kartica za sve podzemne kontejnere i već vidi problem koji će se ponoviti.

  – Desit će se ono zbog čega smo mi i ukinuli kartice. Otpad će opet ‘bježati’ prema otvorenim kontejnerima. Zato apeliram na sve one koji pred zgradama imaju otvorene kontejnere, a takvih je na Vidicima 80 posto, da zaštite svoje kontejnere od onih koji imaju kante, ali svoj otpad donose u njihove kontejnere. Mi ćemo im, zajedno s gradskom upravom, pronaći mogućnost da zatvore boksove sa svojim kontejnerima. Važno je znati i to da jedan vlasnik poslovnog prostora, apartmana i kućanstva u istoj nekretnini plaća samo jednu cijenu odvoza otpada, a ne tri. Uvjet je samo da su svi prostori na istom vlasniku – pojasnio je Ljubičić.

  Veliki broj pražnjenja podzemnih spremnika na računima za veljaču Ljubičić objašnjava činjenicom da su svi korisnici vezani na cijeli prsten tih spremnika pa je na računu iskazan ukupan broj pražnjenja svih tih spremnika u veljači, a korisniku naplaćen samo njegov udio u količini sa svih tih lokacija. Ljubičić tvrdi da iz iskaza obračuna na računu svaki korisnik može sam izračunati koliko mu je litara otpada naplaćeno. Ubuduće ni toga problema neće biti jer će povratkom kartica svatko znati koliku je količinu otpada bacio i toliko će mu se obračunavati. Peterostruka i šesterostruka povećanja pojedinih računa Ljubičić opravdava poskupljenje odlaganja na Bikarcu.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Hrvatska osvojila turnir ‘Sjećanje na Dražena’, Šarinovi momci...

  Hrvatska U20 reprezentacija pobjednik je turnira 'Sjećanje na Dražena' koji se protekla tri dana igrao na Baldekinu. Izabranici Jeronima Šarina u tri su utakmice...

  Braća Silov nastupila na posljednjem ovosezonskom GP mitingu,...

  U Zagrebu je proteklog vikenda održan Plivački miting 'Žabac', šesti ujedno i posljednji iz ovosezonske serije kadetskih Grand Prix natjecanja. Natjecalo se preko 300...

  Gradonačelnik Burić primio delegaciju MUP-a Sjeverne Makedonije

  Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Republike Sjeverne Makedonije (RSM)  Muamet Ređepi i pomoćnik direktora Sektora uniformirane policije RSM Šefik Bajrami sastali su se danas sa...

  NAJNOVIJE

  Hrvatska osvojila turnir ‘Sjećanje na Dražena’, Šarinovi momci svladali i Kanađane

  Hrvatska U20 reprezentacija pobjednik je turnira 'Sjećanje na Dražena' koji se protekla tri dana igrao na Baldekinu. Izabranici Jeronima Šarina u tri su utakmice...

  Braća Silov nastupila na posljednjem ovosezonskom GP mitingu, Josip doplivao do tri medalje

  U Zagrebu je proteklog vikenda održan Plivački miting 'Žabac', šesti ujedno i posljednji iz ovosezonske serije kadetskih Grand Prix natjecanja. Natjecalo se preko 300...

  Gradonačelnik Burić primio delegaciju MUP-a Sjeverne Makedonije

  Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Republike Sjeverne Makedonije (RSM)  Muamet Ređepi i pomoćnik direktora Sektora uniformirane policije RSM Šefik Bajrami sastali su se danas sa...