Može i na rate: Hrvatske šume spremne za prodaju prvih stotinjak okućnica na Jadriji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Nediljko Dujić, savjetnik u Hrvatskim šumama, posao oko reguliranja vlasničkih odnosa u šibenskoj gradskoj četvrti Jadrija doveo je do faze u kojoj ga predaje svojim pravnim službama. Riječ je o prodaji okućnica koje vlasnici koriste već više od 50 godina i koje sada mogu otkupiti od Hrvatskih šuma po povoljnim uvjetima.

– Jadrija je jedan od projekata koje vodim za Hrvatske šume i upravo je završena njegova prva faza. Geodeti su već izradili otprilike stotinu elaborata za otkup okućnica, ranije je donesena odluka o otkupnoj cijeni od 361 kunu za četvorni metar po procjeni sudskog vještaka i odluka o mogućnosti otplate na rate, kaže Dujić.

Kako je već pisao Šibenski portal riječ je o minimalnoj zakonom propisanoj cijeni jer su u Hrvatskim šumama uzeli u obzir da ljudi već 50 godina koriste te prostore, njihova ulaganja u uređenje i stanje infrastrukture na Jadriji. Također, građevinski vještak je procijenio da nema potrebe određivati različite cijene u više zona jer bi to bilo nepravedno budući da se cijeli prostor naselja nalazi u neposrednoj blizini mora.

jadrija okucnice5

Hrvatske šume održat će i radni sastanak u šibenskoj gradskoj upravi kako bi svaki geodetski elaborat dobio rješenje o usklađenosti što je preduvjet za sklapanje ugovora o kupoprodaji između Hrvatskih šuma i vlasnika objekata na Jadriji.

– Cilj nam nije bila samo prodaja okućnica, nego cjelokupno rješavanje funkcioniranja naselja Jadrije u prometnom i infrastrukturnom smislu. Zbog toga sve mora biti usklađeno s potrebama infrastrukturnih koridora. S Gradom želimo riješiti, osim ulica i puteva, i druge naše čestice koje će služiti za javnu namjenu. Prije svega mislim tu na oko pola hektara neigrađenog zemljišta koje bi, po modelu koji dogovorimo, preuzeo Grad Šibenik i namijenio ga za javne potrebe, napominje Dujić.

Među 375 objekata na prostoru u vlasništvu Hrvatskih šuma, neki vlasnici već imaju uknjižene okućnice tako da Dujić misli kako je brojka od oko 300 zainteresiranih za otkup blizu realnom stanju.

jadrija okucnice

– Očekujem da će cijeli posao na Jadriji biti završen za oko godinu i pol jer kupci, nakon svega, preuzimaju obvezu knjiženja. O mogućnosti otplate na rate svaki vlasnik će se posebno dogovoriti s Hrvatskim šumama. Važno je također naglasiti kako svi oni koji se iz bilo kojeg razloga ne jave na poziv i ne prihvate ove uvjete sigurno neće više imati ovako povoljnu priliku. Mi ćemo tada koristiti svoja prava i ovakvu ponudu vlasnici kuća na Jadriji više neće dobiti, dodaje Dujić naglašavajući kako će i dalje postojati mogućnost otkupa okućnice, ali po znatno višoj cijeni.

Podsjetimo, nakon što su Hrvatske šume još 2014. godine pozvale zainteresirane vlasnike kuća na Jadriji da im se jave zbog otkupa okućnica, što je dio Jadrijaša i učinio, došlo je do promjene u upravi Hrvatskih šuma i taj je posao zaboravljen. Status quo trajao je do Dujićevog dolaska na mjesto savjetnika u upravi Hrvatskih šuma i sastanka gradonačelnika Željka Burića s predsjednikom uprave Hrvatskih šuma Krunoslavom Jakupčićem u siječnju ove godine u Šibeniku. Već u svibnju Hrvatske šume ponovno su pozvale vlasnike kuća na Jadriji da im se jave i potvrde svoje zanimanje za otkup okućnica.

Hrvatske šume odredile cijenu otkupa zaposjednutih okućnica na Jadriji


Pratite nas i na društvenim mrežama: