Šibenik Zero Waste City

Lea, Roko i Kate autori crteža koji će krasiti Big Belly kontejnere na šibenskim ulicama

Tri pobjednička crteža, koji će uskoro ukrasiti pametne kontejnere na ulicama Šibenika, odabrana su na natječaju na Facebooku koji je bio otvoren za sve šibenske osnovnoškolce. Autori pobjedničkih radova su Lea Knežević, Roko Bačelić-Medić i Kate Zorzetti, a Big Belly pametni kontejneri se nabavljaju sklopu projekta Šibenik Zero Waste City.

Podsjetimo, nositelj projekta ‘Šibenik Zero Waste City’  je udruga Mladi u Europskoj uniji koja ga provodi u suradnji s Gradom Šibenikom, javnom ustanovom Tvrđava kulture Šibenik i komunalnim poduzećem Zeleni grad Šibenik, a projekt se u cijelosti financira sredstvima koje je donirala The Coca-Cola Foundation.

– Drago nam je da su se naši mladi sugrađani odazvali pozivu i poslali nam svoje inspirativne radove između kojih nije bilo lako birati najbolje. Zaista su svi bili jako dobri, ali birali smo tri rada za pametne kontejnere tzv. Big Bellyje. Naš žiri odabrao je radove Kate Zorzetti iz O.Š. Brodarica i i Roka Bačelić-Medića iz O.Š. Faust Vrančić, a rad Lee Knežević, također iz osnovne škole Brodarica, dobio je najviše glasova sugrađana koji su glasali putem društvenih mreža. Nadamo se da će i ovi atraktivni crteži u koje ćemo obući tri pametna kontejnera koji krajem mjeseca dolaze u grad, privući sugrađane i turiste da ih aktivno koriste i otpad odlažu u njih. Otpad se ne bi trebao nalaziti na našim ulicama i trgovima i tako narušavati njihovu ljepotu u kojoj bismo svi, i mi građani Šibenika i naši gosti, trebali moći neometano uživati – istaknuo je Matej Matić iz udruge Mladi u EU.

Roko Bačelić
Lea Knežević
Kate Zorzetti

Kao partner u projektu ‘ Šibenik Zero waste City’, i Tvrđava kulture Šibenik sudjeluje s brojnim aktivnostima, a jedna od prvih novosti koje uvode s ciljem smanjivanja količine otpada u gradu su čaše za višekratno korištenje. Takozvane ‘reusable’ čaše postaju novi standard na festivalskim i dugim događanjima na šibenskim tvrđavama umjesto jednokratnih plastičnih koje su se koristile do sada

– Posebno dizajnirane čaše za višekratno korištenje napravljene od polipropilena svoju će premijeru imati 21. lipnja na Tvrđavi sv. Mihovila. Kriza koju nam je donio koronavirus dodatno nas je sve osvijestila i o važnosti odgovornog odnosa prema okolišu i zaštiti prirode. Naš prvi ovogodišnji festival Let’s rock koji se s nestrpljenjem očekuje odličan je trenutak da bismo u praksu uveli perive, višekratne čaše za konzumaciju napitaka i tako i naše posjetitelje uključili u nastojanje da Šibenik bude čist i primjer odgovornog odnosa prema otpadu i okolišu-  izjavila je Vera Jergović Bolanča ispred Tvrđava kulture Šibenik.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.