Komemoracija Ivi Livakoviću: Cijeli život posvetio je Šibeniku i ostavštini za buduće generacije

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Od profesora Ive Livakovića, koji je preminuo u 88. godini, 21. studenoga u Šibeniku, uz obitelj, oprostili su se danas na komemorativnom skupu u šibenskom kazalištu prijatelji, suradnici i svi koji poštuju njegovu ostavštinu Šibeniku i Hrvatskoj.

Ivo Livaković do zadnjeg dana, u prkos bolesti, imao je bogat društveni život i stalno se raspitivao o svemu što se u Šibeniku događa.

– To može samo čovjek koji je svoje djelo i svoj život posvetio upravo gradu u kojem je rođen, rekao je Nikola Urukalo, Livakovićev prijatelj.

Na Livakovićev opus podsjetio je Josip Pavić, ravnatelj šibenske Gimnazije u kojoj je pokojni profesor bio najmlađi i najdugovječniji ravnatelj.

– Život Ive Livakovića možemo uvezati u korice njegovih autorskih djela. Živio je s gradom i za grad. Naveo sam tek nekoliko funkcija koje je obnašao. Kazalište, Gimnazija, Kolo, to je ljestvica njegovih šibenskih ljubavi redom kojim ju je sam složio, rekao je Pavić.

livakovic3

Ivo Livaković bio je i doživotni predsjednik Šibenskog pjevačkog društva Kolo i autor njegove prve biografije, što dovoljno govori o njegovim zaslugama i svemu što je napravio za Kolo.

– Profesor Livaković u dva je navrata bio predsjednik Kola, ukupno 27 godina i upravo je svojim knjigama posvećenim Kolu doprinio da je Kolo danas institucija od velike važnost za naš grad i našu domovinu. Zbog toga je i imenovan počasnim i doživotnim predsjednikom. Dobro se sjećam treme koju sam imala prije prvog susreta s profesorom. Međutim, onog trenutka kad sam kročila u njegov stan osjetila sam neizmjernu toplinu i jednostavnost tako jedne velike osobe. To je samo potvrdilo ono što sam oduvijek znala, kako su veliki ljudi jednostavni, skromni i pristupačni, ispričala je Matea Kalauz, tajnica Kola.

livakovic5

Od Ive Livakovića oprostili su se Goran Pauk, šibensko-kninski župan i Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

– Mnoge generacije Šibenčana, a i ja osobno reći ćemo, napustio nas je naš dragi profesor Ivo Livaković. Koliko god ovaj trenutak bio tužan svi se nastojimo prisjetiti onog najljepšeg što smo dobili od našeg profesora Ive. A osim njegovih djela koja su inspirirana događanjima u Šibeniku, u biti nam je pokazao kako se voli svoj grad. Prije dvije godine, dok je bio u invalidskim kolicima, ali i britka i vitalna uma stavio se na raspolaganje savjetima i prijedlozima Organizacijskom odboru proslave 950 godina spomena Šibenika. Tolika je bila njegova ljubav prema ovome grada da je i tada želio dati svoj doprinos za veliku obljetnicu našega grada. Njegovo djelovanje bilo je uvije usmjereno k jednoj želji, da svu svoju snagu iskoristi za dobrobit svoga grada i za dobrobit novih generacija koje dolaze. Profesor Livaković će vječno živjeti kroz svoja djela, pogotovo u srcima svojih učenika šibenske Gimnazije, ali i usrcima svih svojih Šibenčana, poručio je Pauk.

livakovic6

– Danas se opraštamo od pisca, povjesničara, kroničara, svestranog intelektualca, čovjeka koji je neumorno volio svoj Šibenik i kojem je posvetio čitav profesionalni život. Teško je nabrojiti sve javne funkcije koje je profesor Ivo Livaković obavljao te sve što je napisao tijekom svoje gotovo šest desetljeća duge karijere. Bio je osnivač Kluba šibenskih studenata u Zagrebu te predvodnik kulturnog i prosvjetnog života Šibenika od 1958. do 1993. godine. Djelovao je u Festivalskom vijeću MDF-a i bio predsjednik Hrvatskog sabora kulture. Dobitnik je nagrade grada Šibenika za životno djelo. Šibenik i šibensko krase sve nazive njegovih knjiga, a ni u mirovini nije mirovao. Zanimao se za sva društvena zbivanja u gradu, a posljednje dane života posvetio pripremanju nove knjige ‘Šibenski spomenar’. Sve čega se profesor Livaković dohvatio imalo je samo jednu svrhu, prosperitet i promocija Šibenika, kazao je Burić.

livakovic7

Posljednji oproštaj od Ive Livakovića, uz nastup njegovog Kola, je u 13 sati na Gradskom groblju Kvanj.

livakovic1


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.