Dva tjedna za pripremu

Kako organizirati nastavu u ‘novom normalnom’? Razgovarali smo sa šibenskim ravnateljima, evo što ih muči

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Kako organizirati nastavu u novoj školskoj godini i kako maksimizirati sigurnost učenika u školama, pitanja su koja muče ravnatelje svih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, pa tako i u Šibeniku. Naime, dva tjedna prije početka školske godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, i ostavio ravnateljima mogućnost da sami prilagode nastavu sukladno mogućnostima škole. Šibenski ravnatelji s kojima smo razgovarali kažu kako će nastojati maksimalno provesti zadane mjere, ali pravo stanje stvari vidjet će tek kad učenici sjednu u školske klupe.

– Osobno sam najviše pristalica skraćivanja trajanja nastave i održavanje iste u dvije smjene. Pozdravljam odluku da svi učenici budu u svom razredu, jer je situacija specifična i teško je biti pametan. Svakako, svaki oblik nastave je bolji od isključivo online predavanja. Neka hibridna verzija, turnusi, sve bi moglo proći, ali isključivo online nastava je prezahtijevna i za učenike i nastavnike – govori Ivana Rupić, ravnateljica Osnovne škole Juraj Šižgorić.

Ilustracija/Arhiva

Skraćena nastava, koja je izgledna u OŠ Juraj Šižgorić, omogućila bi učiteljima da održe svoje satove, a slobodne aktivnosti bile bi reducirane. Također, učitelji bi na taj način imali vremena iz škole složiti i online nastavu, a ne bi ih se preopteretilo, dodaje Rupić.

– Što se tiče držanja distance od 1,5 metara, to je skoro nemoguće. U prvom valu epidemije morali smo dijeliti tri razreda s preko 25 učenika, a učiteljice su morale ići iz razreda u razred. Uskakali smo jedni drugima za čuvanje djece i to je kaos. U novoj školskoj godini imamo četiri razreda s više od 25 učenika, a učionice su veličine 52 kvadrata i jedan dio zauzimaju ormari. Djeca ne smiju sjediti jedan nasuprot drugoga. Manji mogu sjesti bočno na rubove, ali mi nemamo jednosjede. Dakle, ili uvesti dvije smjene ili skratiti vrijeme trajanja nastave – govori Rupić o mogućoj organizaciji nastave za učenike nižih razreda, dok za one u višim razredima tek treba razraditi plan.

Ilustracija/Arhiva

U Osnovnoj školi Juraj Dalmatinac nastava se i dosad održavala u dvije smjene, pa im, govori ravnatelj Natko Duvnjak, provođenje uputa HZJZ-a ne bi trebalo predstavljati veliki problem.

– Neće biti jednostavno sve organizirati, ali potrudit ćemo se najbolje što možemo. Distancu od 1,5 metara držali smo i dosad, ali sve ovisi o veličini pojedinog razrednog odjeljenja. Problem veći od organizacije nastave i rasporeda djece nama predstavlja tehničko osoblje. Naime, zbog zabrane zapošljavanja teško je dobiti zamjenu za osobe koje odlaze u mirovinu, ali nadamo se da će nam do početka školske godine odobriti zamjenu za spremačicu kako bismo mogli i dalje održavati nivo higijene u školi i provoditi sve protuepidemijske mjere – veli Duvnjak.

Više informacija o samoj organizaciji rada škola, šibenski ravnatelji dobit će u četvrtak na sastanku u gradskoj upravi.

– U četvrtak ćemo održati sastanak s ravnateljima nakon čega ćemo znati više o samoj organizaciji rada škola, a danas smo se sastali s ravnateljima predškolskih ustanova koji apeliraju na roditelje da se pridržavaju uputa oko dovođenja djece, mjere im temperaturu i vode računa o drugim obavezama koje ih očekuju.  Jako je važno da roditelji djeci usade zdrave navike poput redovitog pranja ruku. Svjesni su da će u vrtiću biti teško održati fizičku distancu, jer je djeci taj pojam potpuno stran i neprirodan – kazala je Mirjana Žurić, pročelnica gradskog Odjela za društvene djelatnosti, napominjući kako će roditelji biti na vrijeme obaviješteni o novom načinu rada vrtića.

Inače, među uputama HZJZ-a između ostalog piše i kako su maske za lice obavezne za učenike od petog razreda nadalje, učitelje predmetne nastave te stručne suradnike ako je razmak između osoba u učionici manji od 1,5 metra. Također, moraju ih nositi i učenici i nastavnici srednjih škola ako je razmak u učionicama između svih osoba manji od dva metra, ali u povoljnoj epidemiološkoj situaciji nadležni lokalni stožer može, na prijedlog ustanove i suglasnost osnivača, odlučiti da za pojedinu školu učenici i nastavnici ne moraju nositi maske unatoč tome što je razmak manji od navedenog.

Komentar na to tijekom jutra smo pokušali dobiti od Nikole Blaževića, načelnika Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije, no do objave teksta nije odgovarao na pozive.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.