Ušli smo u Veliki tjedan, a Muzej Grada Šibenika podijelio je nekoliko savjeta kako ukrasiti jaja na tradicionalan način.
U našim krajevima jaja su najčešće ukrašavana tako da se na prethodno skuhana i ohlađena jaja stave ukrasi (listići, travke ili cvjetići koji se mogu pronaći u prirodi ili hladnjaku, npr. peršin ili celer). Zatim se jaja pažljivo stave u najlonku čija se oba kraja zavežu, pazeći pri tome da se ukrasi ne pomaknu. Najčešći način bojanja bio je ljuskama kapule. U lonac se ulije litra vode, te dodaju ljuske luka. Što više ljuskica to bolje! Potrebno je dodati dvije žlice octa, te ostaviti na laganoj vatri dok ne zakuha. Potom treba maknuti lonac sa štednjaka te dodati pripremljena jaja i ostaviti ih među ljuskama oko 30 minuta. Možete i jaja kuhati zajedno s ljuskama, ali trebate paziti da ne popucaju. Osim pomoću ljuski kapule, koje jaja oboje smećkasto, jaja se mogu bojati i primjerice sokom cikle, kurkumom, ljubičastim kupusom, špinatom, savjetuju iz Muzeja.
– Ostanite doma ili ako vam je draže #ostanitekući i šaljite nam fotografije svojih jaja, a ako su u vašim kućama jaja tradicijski bojana nekim drugim načinom, pošaljite nam svoje priče – pozivaju iz Muzeja Grada Šibenika na čijoj Facebook stranici možete pročitati tekst o bogatoj hrvatskoj tradiciji.