Kontaktirali smo HZJZ i Inspekciju

Intenzivan smrad već dva dana muči stanovnike Brodarice i Ražina: Policija misli da ima ‘krivca’Foto: Ilustracija/Arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Neugodan, intenzivan miris u zraku već dva dana muči stanovnike dijela Brodarice i Ražina. Sumnjajući kako je riječ o plinu, više njih nazvalo je Županijski centar 112 i prijavilo to nadležnim službama, a o cijelom slučaju oglasili su se i iz Policijske uprave šibensko-kninske tvrdeći kako smrad dolazi od pregorenog ulja u remontu valjačkog stroja.

– Bila sam na Rezalištu predvečer i odjednom osjetila intenzivan miris plina koji mi je toliko smetao da sam se vratila u kuću. Jedan čovjek je baš došao automobilom iz kojeg su izašla djeca, ali ih je skoro u istom trenutku kada je osjetio smrad, pokrcao natrag u auto i otišao – ispričala nam je Brodaričanka koja je željela ostati anonimna.

Potvrda o neugodnom mirisu koji se već dva dana širi Brodaricom i Ražinama, stigla je i u Županijski centar 112 i to nekoliko puta.

– Istina je, nekoliko građana nam se u ova dva dana javilo s područja Brodarice koji su osjetili intenzivan miris i smetnje pri disanju, ocjenjujući kako je riječ o nekakvom istjecanju plina. Prvog dana na teren su izašli vatrogasci do čijeg dolaska se neugodan miris razišao, pa nisu mogli ništa konkretno poduzeti. Drugu večer, uz vatrogasce, na teren su izašli i inspektori zaštite okoliša, čija mjerenja nisu pokazala nikakva opasna onečišćenja u zraku. Ranijih godina znao se pojaviti neugodan miris u vrijeme kada su u ondašnjem TLM-u odzračivali spremnike – kazao nam je dežurni operater u Centru 112 Šibensko-kninske županije.

S obzirom na mogućnost ugroze zdravlja građana, nazvali smo Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije pokušavajući doznati jesu li provjeravali kvalitetu zraka na Brodarici i proizvodne postupke u Impol-TLM-u.

– Kontrole za Impol-TLM naš Zavod obavlja redovito i mogu reći da su svi dosadašnji nalazi bili u okvirima dozvoljenih parametara. Ne znam što bi u ovom trenutku mogli kontrolirati na Brodarici, jer ako je riječ o mirisu u zraku, za mjerenja kvalitete zraka nadležna je isključiva Inspekcija zaštite okoliša – poručila je Lidija Bujas, voditeljica Službe za ekologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Kontaktirali smo potom i Policijsku upravu šibensko-kninsku iz koje doznajemo da su i oni zaprimili dojavu građana 2. siječnja.

– Neugodan miris prijavio nam je stanovnik iz Ražina i naši su službenici izašli na teren te ustanovili kako je riječ o mirisu pregorenog ulja, jer je u Impol-TLM-u upravo u tijeku remont valjačkog stroja – izjavila je glasnogovornica PU šibensko-kninske Marica Kosor.

Potvrdu te informacije pokušali smo u četvrtak dobiti od Uprave Impol-TLM-a u Sloveniji, no do objave ovog teksta nismo dobili odgovor s obzirom da je Uprava, kako su nam kazali u telefonskom razgovoru, na godišnjem odmoru do ponedjeljka.

Također, poslali smo i upit Inspekciji zaštite okoliša tražeći na uvid rezultate njihovih mjerenja na Brodarici, no do objave teksta ni njihov odgovor nismo dobili.


Pratite nas i na društvenim mrežama: