'Sve bolesti započinju u crijevima'

Helena Jakoliš izdala novu knjigu: ‘Ovo je autobiografija s porukom da nadu u izlječenje ne treba gubiti’Foto: Marija Laća
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Helena Jakoliš, Šibenčanka koja je postala poznata zbog svoje borbe sa celijakijom i limfedemom, izdala je drugu knjigu ‘Zdravo i slasno bez glutena II- sve bolesti započinju u crijevima’. Na 450 stranica čitateljima je vjerno prenijela svoje znanje i osobno iskustvo u borbi s tim podmuklim bolestima.

– Kada sam saznala uzrok svog limfedema, preuzela sam kontrolu nad svojim zdravljem i odlučila tražiti odgovore koji ne uključuju nuspojave. Na mom unutarnjem putovanju spoznala sam istinsko blagostanje i upoznala nevidljivi svijet crijeva koji djeluje poput majke našeg sustava. Posvetila sam se holističkom načinu života promatrajući korijenske uzroke znakova i simptoma, umjesto samo liječenja simptoma. Bila sam umorna od toga da pojedini liječnici konvencionalne medicine ne doživljaju pacijente ozbiljno, da gledaju samo simptome koje prikrivaju uz pomoć lijekova i da se rade propusti koji mogu ugroziti zdravlje pacijenta. Željela sam proširiti svijest o limfedemu i autoimunim bolestima i upravo cijela ova situacija potakla me je na pisanje nove knjige ‘Sve bolesti započinju u crijevima’.  Spoznala sam da je ljepota zdravlja unutarnji posao i imajući to na umu okupila sam brojne suradnike iz područja medicine – doktoricu integrativne medicine, pedijatricu, dermatologicu, limfologa, fizioterapeutkinju, inženjera radiologije, medicinsku sestru i udrugu za celijakiju te smo obradili najvažnije teme za sve čitatelje – priča nam Helena o razlogu zbog kojeg je počela pisati novu knjigu.

Njezina nova knjiga je, kaže, priručnik koji pruža praktične naputke o tome kako život promijeniti na bolje, a ujedno je i autobiografija koja nadahnjuje svakog čitatelja, bolesnog ili zdravog, na to da se za zdravlje treba boriti i da nadu u izlječenje ne treba gubiti.

– Nažalost, nalazimo se usred jedne prave epidemije bolesti današnjeg doba: načinom naše prehrane i našim načinom života nesvjesno uništavamo najvažnije blago našeg zdravlja, a to su dobre bakterije, glavni saveznici koji nam trebaju u borbi protiv bolesti. U značajnom broju svjetskih istraživanja postoje dokazi o važnosti probiotika, crijevnih resica, utjecaju na naš imunološki sustav i čuvanju integriteta našeg zdravlja. Sve te znastvene činjenice godinama sam skupljala u svojoj borbi s autoimunim bolestima i sada to prikazujem na jedan vrlo jednostavan, jasan i slikovit način uz pomoć suradnika iz područja medicine i nutricionizma. Također osmislila sam bogate zdrave i slasne recepte bez glutena, jaja, mlijeka, kvasca i rafiniranih šećera koji se baziraju na prirodnim, izvornim i nutritivnim namirnicama – ponosna je Helena.

U teorijskom dijelu na 240 stranica autorica je obradila teme od funkcije probavnog sustava, preko mikrobioma, liječenja crijeva, toksina i teških metala, candide, jetre, grešaka pri iscjeljivanju, detoksikacije uma i tijela, suhog četkanja tijela, pa sve do limfedema, limfnog sustava, fermentirane hrane, nezdravih šećera i zamjene sastojaka u receptima, a potom detaljno donosi 90 recepata koje svatko može pripremiti kod kuće.

Sloboda od boli, umora i probavnih smetnji, Helenina je želja svakom čitatelju. Naime, od svojih brojnih dijagnoza izvukla je najbolje i pomogla ne samo sebi, nego i tisućama drugih u sličnim situacijama. Prije nekoliko godina zato je pokrenula i blog ‘Zdravo i slasno bez glutena’ te istoimenu Facebook stranicu na kojoj svakodnevno inspirira ljude, dijeli s njima savjete i pomaže im u borbi za zdravlje.

– Kada je prije par godina krenula moja zdravstvena bitka, bila sam relativno mlada i na samim početcima jako mi je bilo teško podijeliti priču jer s podjelom priče značilo je i podjelu moje intime. No, kada sam uvidjela da moji pozitivni primjeri daju snagu drugim ljudima na vlastitom putu iscjelivanja, neugoda je nestala u tren. Meni nema veće sreće kada vidim da nekome pomognem. Automatski sam i ja bolje, i naravno, moje zdravstveno stanje. Najveća sreća mi je bila kada sam vidjela da djeca alergičari uživaju u mojim zdravim i slasnim receptima te kada je par djevojaka uz pomoć mojih savjeta i prirodne prehrane uspjelo ostvariti trudnoću prirodnim putem nakon godina neuspjeha sa umjetnom oplodnjom – emotivno će naša sugovornica.

Njezini prvi zdravstveni problemi krenuli su u 17. godini. Punih sedam godina proživljavala je teške trenutke dok se njezin zdravstveni karton punio dijagnozama od aspirinske astme, hipertenzije, tahikardije, alergije na hranu i lijekove, neutrofilne anemije, osteoartroze, osteoartritisa, malog dobroćudnog tumora na hipofizi, potpunog gubitka menstruacije u 21. godini, pa sve do intolerancije na laktozu, mikroskopskog kolitisa i limfedema. Koliko je sama sebi olakšala život savjetima koje sada rado dijeli s drugima, pitamo je.

– Na preporuku liječnika koristila sam razne suplemente i po 30 tableta dnevno od kojih mi je bilo sve lošije. Naposljetku sam saznala da je temeljni uzrok svih mojih zdravstvenih tegoba bila celijakija. Prešla sam na striktnu bezglutensku dijetu koja mi je jedini doživotni lijek. Iz prehrane sam izbacila sve industrijske prerađevine, uključuje i one bezglutenske čiji sastav obiluje aditivima, konzervansima, šećerima i lošim masnoćama. Promjenom prehrane uspjela sam se skinuti sa skoro svih lijekova, a ujedno staviti puno dijagnoza u remisiju. Najveća sreća mi je bila kada sam vidjela da više nema dobroćudnog tumora na hipofizi, a uz sve to pred kraj pisanja prve knjige dobila sam menstruaciju nakon šest godina iako mi je rečeno da je nikad više neću dobiti. I kada sam mislila da je to kraj, prije tri godine dijagnosticirana mi je još jedna teška dijagnoza – limfedem i tada sam se suočila s najvećom životnom bitkom. Morala sam naučiti kako funkcionirati s dijagnozom koja nema lijeka niti prirodnog niti kemijskog, na koju ne utječe baš prehrana i najgore od svega kako prihvatiti da nemamo advektanu zdravstvenu skrb. Tada sam odlučila da ću se boriti za sve oboljele i kada sam uvidjela da se većina mojih zdravstvenih problema odnosi na crijeva, usredotočila sam se na liječenje crijeva. Naučila sam razumjeti temeljni uzrok problema i shvatila da će mi trebati puno  puno strpljenja, vremena i predanosti – poručila je Helena Jakoliš.


Pratite nas i na društvenim mrežama: