Nakon Bikarca dvije godine bez pomaka

Grad smislio rješenje do izgradnje reciklažnih dvorišta koja nisu ‘vanka ruke’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Svoju zakonsku obavezu osiguravanja najmanje dvaju reciklažnih dvorišta Grad Šibenik još nije ispunio. Nakon otvaranja reciklažnog dvorišta u krugu Bikarca, od čega su protekle skoro dvije godine, na izgradnju još jednog i nabavu mobilnog reciklažnog dvorišta, najkasnije do kraja ove godine Grad Šibenik obavezao se i u Plan gospodarenja otpadom za razdoblje 2018. – 2023. godine.

Rokovi ističu, a do sada je samo pokrenut postupak za izdavanje dozvole za građenje drugog reciklažnog dvorišta. Grad Šibenik ima u vlasništvu odgovarajuće zemljište na Biocima kod uprave Zelenog grada, ali je, što se tiče sufinanciranja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, za gradsku upravu ‘prošla baba s kolačima’. Kako neslužbeno doznaje Šibenski portal, Grad je, zbog nesuglasica i određenih protivljenja izgradnji reciklažnog dvorišta, propustio i mogućnost da dobije čak 85 posto novca potrebnog za izgradnju.

– Propuštena je samo jedna prilika, ali novca iz Fonda sigurno će biti još jer mnoge sredine nisu završile taj posao prilagodbe novom sustavu prikupljanja otpada i u mnogim je lokalnim jedinicama napravljeno puno manje, nego u Šibeniku – tvrdi Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.

Reciklažno dvorište je investicija vrijedna skoro tri milijuna kuna. Za reciklažno dvorište uvjet je zemljište minimalne površine tisuću kvadrata, a na natječaj kojim je Grad namjeravao kupiti zemljište za tu namjenu stigla je samo jedna ponuda iz Bilica, tako da je i taj pokušaj propao.

– Generalni je problem što u Prostornom planu lokacije za reciklažna dvorišta nisu predviđene. Šibenik će ih imati najmanje tri i ona, moj je stav, ne smiju biti puko zadovoljavanje forme, nego logična i dostupna građanima. Prvo je izgrađeno na području Bikarca i ono je relativno udaljeno od grada. Drugo će biti bliže i možemo ga izgraditi na području svete Mare na gradskom zemljištu uz parcelu Zelenog grada. Za treće reciklažno dvorište lokaciju će odrediti izmjene prostorne dokumentacije, a od varijante nabave mobilnog reciklažnog dvorišta ne odustajemo. Ono će biti dopuna fiksnim lokacijama i omogućit će jednake uvjete svima na administrativno velikom prostoru Grada Šibenika – najavljuje Burić.

Obaveze Zelenog grada po pitanju reciklažnih dvorišta počinju tek kada ih Grad izgradi i opremi te preda na upravljanje.

– Izgradnja reciklažnih dvorišta i nabava mobilnih reciklažnih dvorišta zakonska je obveza jedinica lokalne samouprave, koje ih nakon izgradnje i opremanja predaju na upravljanje komunalnim tvrtkama. Zasad jedinim šibenskim reciklažnim dvorištem upravlja tvrtka Bikarac. Mi u Zelenom gradu možemo samo čekati da grad izgradi još jedno i preda ga nama na upravljanje – kazao je Novica Ljubičić, direktor Zelenog grada.

Ilustracija/Arhiva

Prije dva tjedna u gradskoj upravi održan je radni sastanak o temi odgovornog gospodarenja otpadom na kojem je odlučeno o privremenim rješenjima do izgradnje reciklažnih dvorišta.

– Odlučili smo da će na prostoru grada, gdje god je to moguće, biti postavljeno niz privremenih, uvjetno rečeno, reciklažnih dvorišta. Neće to biti reciklažna dvorišta kakva su propisana zakonom, ali će građanima omogućiti da bliže svojim domovima mogu besplatno odložiti različite vrste otpada koji ne spada u komunalni. Taj niz malih odlagališta bit će na dispoziciji dok ne izgradimo sva tri reciklažna dvorišta – pojašnjava Burić.

U zasad jedino šibensko reciklažno dvorište na Bikarcu, koje je, kako se kod nas kaže, ipak ‘vanka ruke’, a priznaje to i sam gradonačelnik, u protekle dvije godine građani su sami dovezli tone i tone različitog otpada.

– Građani često dolaze i sami dovoze otpad koji mogu besplatno odložiti u naše reciklažno dvorište. Najčešće je riječ o električnoj i elektroničkoj opremi. Kako naša vaga radi 24 sata dnevno i vikendom i reciklažno dvorište stalno je otvoreno. Među tonama otpada dio kojeg se melje i odlaže na odlagalište, prikupljeno je i dosta korisnog otpada koji smo predali ovlaštenim oporabiteljima. Prikupljeno je tako 36 tona otpadne gume, 200 litara ulja i masti, 50 litara boja i tinta, 2,3 tone električne i elektroničke opreme, 2,5 tone plastike i oko 11,5 tona kartona – kazao nam je Robert Podrug, direktor Bikarca.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.