Tvrđava Barone danas je bila domaćin otvaranja najznačajnijeg gastronomskog kongresa u Hrvatskoj, Chef’s Stagea. Riječ je o događaju kojeg organizira Rudolf Štefan, vlasnik restorana Pelegrini koji je tom prigodom ugostio svjetski poznata imena u svijetu kuhinje iz čak 16 zemalja koji će u u tri dana sudjelovati u osam panel diskusija, četiri masterclassa, devet radionica te šest gala večeri na čak tri atraktivne lokacije – od tvrđave svetog Mihovila pa sve do lokalnih otoka, hotela Solaris i restorana Pelegrini.
Rudolf Štefan zahvalio se svima na dolasku te istaknuo glavni razlog zbog čega je upravo Barone domaćin tog značajnog gastronomskog događaja, a to je činjenica da je ta šibenska tvrđava u povijesti izgrađena u samo 20 dana.
– Ono što je sigurno nedostajalo da budemo posebni i prepoznatljivi jest kultura hrane, kultura vina odnosno kultura okusa i to velikom zaslugom Rudija. To je sastavni dio onoga što želimo pokazati svijetu. Nadam se da će te uživati ne samo u okusima, nego i u vidnim senzacijama obilazeći naš predivni grad – poručio je na otvaranju gradonačelnik Šibenika Željko Burić.
Nakon prigodne uvertire i grupnog fotografiranja poznatih kuhara uslijedio je prvi gastronomski event ‘Marendin’ gdje su gosti mogli uživati u delicijama iz svih krajeva Lijepe naše. Na tanjurima su se tako našle srdele u savur koje je pripremao chef Ivan Ercegović iz Poreča, ali i istarsku maneštra s bobićima.
– Ovdje možete probati svinjske arambašiće i domaću puru koja je mljevena na kamenom mlinu i kuha se više od sat vremena te se ne miješa – otkrio nam je chef Stipe iz Sinja, kuhar u restoranu ‘Pjat’ u Šibeniku.
Na zagorskom štandu Jurica Jantolek iz Marije Bistrice, inače kuhar u bistrou ‘Pod zidom’, pripremio je klasično zagorsko jelo – zapečena pureća prsa i to u mini tortilji.
Gosti su se vidno zabavljali i guštali u raznim okusima, a i pokojoj dobroj kapljici domaćih vina, rakija te pive iz zagrebačke pivovare ‘The Garden Brewery’.
– Ovo mi je drugi put ovdje u Šibeniku što bi značilo da mi se jako sviđa ovdje kad sam se i vratio. Kuhat ćemo, družiti se održavat ćemo i Materclassove. Stvarno jako dobar povod da se svi skupimo i uživamo u delicijama i naravno da boravimo u predivnom Šibeniku – kazao nam je Maksut Askar, poznati istanbulski šef koji je poznat po svojim kulinarskim emisijama na programu 24Kitchen.