Svečana sjednica Gradskog vijeća

FOTO Zahvala zdravstvenim radnicima ove godine ispred uspjeha šibenske administracije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Svečana sjednica Gradskog vijeća održana je danas u šibenskom kazalištu povodom proslave Dana Grada Šibenika i njegovog zaštitnika svetog Mihovila. Tim je povodom Dragan Zlatović, predsjednik Gradskog vijeća, napravio presjek rada u proteklih godinu dana, a gradonačelnik Željko Burić zahvalio je zdravstvenim djelatnicima u borbi protiv epidemije i pohvalio se projektima koji se provode na području grada, s napomenom kako su gospodarstvo, turizam i visoko obrazovanje tri stupa razvoja Šibenika prema kojima grad uspješno korača.

– Rujan je uvijek za Šibenik bio usudan mjesec. Za njega nas veže sveti Mihovil, ali i dani ponosa i slave u vrijeme četničke agresije. U zadnjih 12 mjeseci ovo je Gradsko vijeće stvaralo odluke koje su se ticale komunalnog gospodarstva, Aglomeracije, Poljane, regulacije prometnih čvorišta, sportske odluke, kulturne kao što je dovršenje Kuće umjetnosti Arsen, obnove svetog Ivana, a djelovali smo i na sigurnosnom planu, obrazovnom i poduzetničkom. Tu je i projekt Trokut, kao i Batižele koje nas tek čekaju. Ove smo se godine morali prilagoditi novim okolnostima, pa smo i Vijeće održali na daljinu – poručio je na početku svečane sjednice Zlatović i, citirajući Arsenove stihove ‘ko ovo more platit’, pozvao sve građane da čuvaju Šibenik za buduće generacije.

Burić je na početku svog opsežnog izlaganja u prvi red stavio sugrađane.

– Šibenčani su ponovno pokazali koliko smo odgovorni ljudi, jer uz sve što se događalo, grad je imao dobru zdravstvenu sliku i nikad nismo svjedočili posebnim situacijama. Zato želim zahvaliti svim službama, policiji, vatrogascima, ali najviše medicinskom osoblju. Oni su pokazali koliko je bitan i dobar naš zdravstveni sustav – kazao je Burić.

Istaknuo je kako gospodarstvo i u ovim kriznim vremenima funkcionira dobro te kako gradska uprava nije odustala ni od jednog projekta.

–  Djelatnicima u uslužnim djelatnostima i prijevozu posvetit ćemo posebnu pažnju i zato sam na zadnje mjesto stavio razvojne projekte grada. Oni idu svojim tijekom, počevši od otvaranja Poljane i podzemne garaže, a posebno mi je zadovoljstvo vidjeti djecu i mlade na Poljani, i sama ta činjenica je dovoljna da ga proglasimo uspješnim projektom – dodao je šibenski gradonačelnik.

Osvrnuo se i na otvaranje Trokuta koji će, kazao je Burić, biti spojnica gospodarstva, obrtništva i visokog obrazovanja u gradu Šibeniku. Spomenuo je i kako se svi veliki prometni problemi rješavaju novcem Hrvatskih cesta, kako u gospodarskoj zoni Podi trenutno djeluje oko 50 tvrtki sa preko 1.500 zaposlenih, a u novu ljevaonicu će Impol-TLM investirati 600 milijuna kuna, čime će Šibenik ponovno postati centar aluminijske industrije u Hrvatskoj.

– Paralelno rješavamo problem studentskog doma koji neće značiti samo novi, kvalitetan smještaj za studente, nego i smještaj za predavače. Tu je i Studij energetske učinkovitosti, a projekt Trokut integrira to područje. Kruna svega je novih 37 tisuća kvadrata u bivšoj vojarni Ante Jonjić gdje Grad osigurava sredstva za razvoj novih studija. Imat ćemo studentski kampus, niz veleučilišnih i sveučilišnih studija i na taj način ćemo doći do treće komponente, a to je visoko obrazovanje u gradu Šibeniku – rekao je Burić.

Projekt Batižele, najavio je, bit će prezentiran vijećnicima na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, Vodovod i odvodnja pripremaju projekt sustava odvodnje za Jadriju.

– Završen je sveti Mihovil i Barone, tvrđava svetog Ivana se radi i u 2021. očekujemo kraj radova. Preostaje nam još funkcionalno spajanje Mihovila i Ivana, idejni projekt žičara je riješen i znamo kako izgleda. Za kraj, sanjam spuštanje u žičari i gledanje finala u kojem će igrati HNK Šibenik – zaključio je Burić.

Okupljenim vijećnicima i laureatima obratio se i šibensko-kninski župan Goran Pauk, pohvalivši se podatkom kako je u našoj županiji ugovoreno 1,86 milijardi kuna projekata, a Hrvatska je među pet zemalja Europe po ugovorenim sredstvima.

– Grad Šibenik dobio je popriličan procvat na svim poljima i tome svjedoče svi koji u njemu žive, koji njemu gravitiraju i koji su ga izabrali za svoje turističko odredište. Šibenik je postao nezaobilazno turističko odredište za doživljaj autentičnosti Mediterana, i to sve u modernom ruhu. Zahvaljujući pametnom upravljanju ova je gradska vlast iskoristila sve prednosti koje nam stoje na raspolaganju iz Europe. Milijuni eura uloženi su u kulturne i gospodarske projekte koji obogaćuju ne samo ponudu grada, nego i kvalitetu života stanovnika – istaknuo je Pauk.

Na koncu, Dan grada i blagdan svetog Mihovila čestitao je građanima, okupljenim vijećnicima i laureatima i šibenski biskup Tomislav Rogić.

– Vrijeme koje živimo obilježeno je pandemijom koja je zahvatila čitav svijet. Pozvani smo na odgovornost jednih prema drugima, a bojazan od zaraze remeti naše susretanje i ophođenje. Mnoga pitanja tek čekaju odgovor, pa i ono je li ovo novi ispit zrelosti. Sve se preko noći može promijeniti, možda smo postali svjesni svoje nemoći i koliko su nam sporedne stvari prije bile važne. Zato čestitam medicinskom osoblju koje podnosi najveći teret ove krize. Neka sveti Mihovil silom Božjom svlada svako zlo i štiti one koji se trude dobrotom i upornošću za dobro svih građana. Na mnogim slikama sv. Mihovil nosi Šibenik. Neka sve sto činimo bude kao da mu želimo u tome pomoći – riječi su biskupa Rogića.

Nakon govora dodijeljene su nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama, a Nagradu Grada ove je godine odnijela Udruga navijača Šibenski Funcuti.

FOTO U rukama Funcuta Nagrada Grada, ‘Galebima’ plaketa za humanitarno djelovanje. Evo tko je još nagrađen


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.