U sklopu dugogodišnjeg projekta 'Konobari kao zvijezde'

FOTO/VIDEO ‘Sir&Vino’: Učenici TUŠ-a oduševili i najosjetljivija nepca: ‘Samo gospoda mogu posluživati gospodu’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Tvrđava sv. Mihovila u Šibeniku danas je pretvorena u pravu gastro pozornicu. Naime, učenici Turističko-ugostiteljske škole, kroz projekt ‘Sir&Vino’, prezentirali su publici svoja gastronomska umijeća i to uz finu glazbenu uvertiru učenica iz Glazbene škole ‘Ivana Lukačića’.

– Ovaj projekt je na jedan način drugo polu vrijeme jednog projekta kojeg smo pokrenuli unutar jednog velikog programa ‘Konobari kao zvijezde’ koji u našoj školi traje već neko vrijeme i sigurno će trajati jer smatramo da samo gospoda mogu posluživati gospodu i zbog toga se bavimo svim ovim projektima – ponosno nam je kazala Senka Dodig, ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole i istaknula važnost odabranog datuma ‘eventa’ jer je proteklog dana obilježen Svjetski dan turizma, a sutra i proslava sv. Mihovila.

Cilj projekta je naglasiti učeničke kompetencije i njihove vještine te ih tako ujedno prezentirati javnosti jer se upravo tako, mladi učenici, pripremaju za teren koji ih čeka u budućnosti.

–  Ovaj projekt je prijavljen kao izvannastavna aktivnost našem Ministarstvu za znanost i obrazovanje i dobili smo njihov financijsku potporu. Mislim da se jako lijepo uklapa u jednu šibensku priču jer svi ovi projekti su dio, odnosno, koketiraju s velikim projektom Taste Šibenik-Knin County koji je već prije nekoliko godina započeo – ispričala je Dodig te dodala kako smatra da bi škola trebala što više surađivat s nizom partnera.

Učenici su tako nakon prigodnih riječi ravnateljice poslužili goste s raznim jelama od sira kao što su Crostin sa zapečenim grožđem i orasima, tortice sa skutom, bosiljkom i domaćim džemom od rajčica, kuhani kozji sir te lisnato tijesto u kombinaciji s medom.

Osim finih zalogajčića, posjetitelji su imali priliku i guštati u pokojoj finoj kapljici domaćih vina iz vinarija Sladić, Rak te Baraka dok su za bogatu selekciju sireva zaslužni I-PAK, OPG Anka Đ. i Obrt Stone.

Sve ovo bilo bi nemoguće bez mukotrpnog rada učenika koji su za ovaj projekt učili kako otvarati vino, pretakati, posluživati pred gostima, učiti o etiketama te naučiti kako i koji sir ‘diše’, odnosno, s čim će se slani sir najviše sljubiti.

– Jako sam uzbuđena i super mi je ovo što možemo prezentirati što smo napravili, dobili smo puno prilika i ovo nam baš puno znači jer ćemo vjerojatno biti na još ovakvih projekata u budućnosti. Jučer smo cijeli dan bili u kuhinji i radili te probali i učili o sirevima te gledali kako ćemo sve posložiti. Tortice smo morali reducirati, a naš kolega Ante je radio lisnato tijesto i sam ga je morao vući i valjati, odnosno, mijesit. Grožđe je karamelizirano sa orasima i s mišnim sirom– uzbuđeno  nam je ispričala učenica Ena Martinović te se našalila kako ona u svojoj kući ovako – ne kuha.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.