Više

  Izbor sedmu godinu organizirala udruga 'Volim Šibenik'

  FOTO Socijalna radnica i dugogodišnja volonterka Nina Živković nova je Šibenska grandeca

   

  Nina Živković, socijalna radnica i integrativni gestalt terapeut, dugogodišnja volonterka i predsjednica Kluba liječenih alkoholičara u Šibeniku, planinarka i zaljubljenica u egzotična putovanja sedma je ‘Šibenska grandeca’. Proglašena je u ponedjeljak navečer na svečanosti koja je održana u Inkubatoru za nove tehnologije ‘Trokut’. Odluku o njezinom izboru, među još četiri kandidatkinje, donijelo je Povjerenstvo  u sastavu Dino Karađole, Karmen Herceg, Dinko Škevin, Željko Krnčević, Ksenija Bilan, Karmen Jelčić i Diana Ferić.

  – Sve su kandidirane žene mogle bez problema ponijeti prestižnu titulu ‘Šibenka grandeca’. U izboru  Nine Živković  presudile su zaista nijanse,  njezina svestranost ali i predanost radu s ljudima kojima je potrebna stručna pomoć i ljudska empatija poput  zlostavljanih žena, djeci i rizičnih obitelji, ljudima koji prolaze kroz teške rastave braka, ljudima liječenim od alkohola I njihovoj socijalizaciji, a značajne su nam bile stotine pozitivnih komentara da društvenim mrežama, nakon što je objavljena njezina kandidatura. Drago nam je, u svakom slučaju, što sedmu godinu zaredom predstavljamo javnosti žene koje nesebično rade na boljitku lokalne zajednice i pomiču granice, žene koje su skromne i bez toga bi više – manje sve to što rade ostalo nedovoljno vidljivim – kazala je Diana Ferić, predsjednica Udruge ‘Volim Šibenik’, koja organizira izbor ‘Šibenske grandece’.

  To prestižno priznanje 7. Šibenskoj grandeci uručila je profesorica glazbe Vanja Bošnjak koja je lani ponijela tu prestižnu titulu uz koju ide i posebna statua žene u pokretu koju je i ove godine izradila mlada šibenska kiparica Manuela Pauk koja ju je novoj Grandeci  osobno uručila, te replika glave Lijepe Jelene sa šibenske katedrale koju je izradio šibenski umirovljeni restaurator Dalibor Martinović.

  Na svečanosti je bio i župan šibensko – kninski Marko Jelić.

  – Ovdje prisutne žene pokrivaju sve aspekte života i zaista je lijepo čuti ovakve priče snažnih, hrabrih i poduzetnih žena. Žene su pouzdane, jako su koncentrirane i kada nešto odluče uvijek ustraju u tome. Otac sam četiriju kćeri, sada imam i unuku i moram priznati da žene jesu snažniji spol. Iznimno sam sretan da imamo ovakav događaj u Hrvatskoj, odnosno u Šibeniku – kazao je župan Jelić koji je bio zatečen kada je čuo što sve kandidatkinje koje su  sinoć predstavljene altruistički rade.

  Nina Živković je još kao studentica Socijalnog rada radila kao volonterka na tadašnjem Plavom telefonu, obrazovala se i za integralnu gestalt terapeutkinju. Kada se vratila u Šibenik posvetila se svom poslu koji je za nju poziv. Radila je devet godina u šibenskom Caritasu, u skloništu za zlostavljane žene, a potom se zaposlila u šibenskom Centru za socijalni rad,a  bavila se razvodima brakova, rizičnim obiteljima i posvojenjima djece. Sa svojim kolegicama Smiljanom Zorić i Tatjanom Ninić 2009. godine je osnovala Udrugu ‘Ardura’ za rad s djecom koja dolaze iz rizičnih obitelji koja je danas  dio nacionalne ‘Mreža suradnje za ostvarivanje dobrobiti i prava djece’, Nina je odnedavno u njoj zaposlena na posebnom projektu ‘Tinel’, namijenjenom upravo djeci kojoj je potrebna pomoć u učenju, a nude im i sadržajno provođenje slobodnog vremena kroz različite aktivnosti. Uz to, vodi i Klub liječenih alkoholičara, aktivna je u Planinarskom društvu ‘Sveti Mihovil’ i barem jednom godišnje mjesec dana provede na nekom egzotičnom putovanju.

  – Ja sam prije svega socijalna radnica i jedino je u našem zvanju ostao taj pojam radnika i mi zaista radimo i to sa srcem. U svemu tome vodi me ljubav prema čovjeku i tome sam posvećena. Zaista sam  iznenađena najprije kandidaturom, a sada i time što sam proglašena ‘Šibenskom grandecom’. Ostala sam doslovce bez riječi, ali moram priznati da mi je drago što sam sudjelovala u ovom projektu i što vidim da ljudi cijene to što radimo, da to ne prolazi nezapaženo – kazala je, nakon proglašenja, Nina.

  Povjerenstvo je izabralo Dariju Perković za ovogodišnju ikonu stila.

  Ovogodišnje kandidatkinje u izboru za sedmu ‘’Šibensku grandecu’ bile su i viša knjižničarka, aktivistica i volonterka, Ana Šimić; vrsna poznavateljica šibenske baštine i turistička vodičica, Zlatka Rodin; umirovljena daktilografkinja koja promovira šibensku baštinu ručnom izradom šibenskih kapa i šibenskog veza Dubravka Đurđević te  planinarka, alpinistica, speleologinja , HGSS-ovka, poduzetnica, visinska radnica  i spasiteljica napuštenih životinja Antonia Viljac.
  Sve one dobile su posebno priznanje za sudjelovanju u ovom projektu, cvijeće koje je donirala poduzetnica Ankica Burić te personalizirani nakit koji je izradila Ivana Vunić, vlasnica brenda Ivana S.V. Design.
  Titulu ‘Ikona stila’ ponijela je ove godine  spisateljica Darija Perković, jedna od prvih manekenki u bivšoj državi koja je dugo živjela u inozemstvu, a prije desetak godina se vratila u rodni Šibenik.

  – Ne mogu reći da kao manekenka nisam bila navikla na ‘svijetla pozornice’ i publicitet, ali ovo priznanje mi je do sada zaista najdraže, jer sam ga dobila u rodnom gradu. Posvećujem ga mojoj dragoj pokojnoj prijateljici Silvi Guberina koja mi je uvijek govorila, kada bih bila u nedoumici što obući za izlazak, da se ne moram zamarati jer što god to bude, bit će sa stilom. Moja poruka ženama je da se odupru diktatu mode i da u svemu pa tako i o oblačenju njeguju svoj stil – istaknula je, a priznanje joj je uručila prva Šibenska ikona stila Nada Škarica.
  Bila je to još jedan uspješan događaj na kojem se slavila žena i sve ono što su žene sposobne napraviti ne isključivo  za sebe nego za zajednicu i podizanje kvalitete života u njoj i to na brojnim poljima od humanitarnog rada, kulture, baštine, rada s djecom i ugroženim skupinama do poduzetništva i avanturizma. U zabavnom dijelu programa nastupio je poznati šibenski rocker Tomislav Šanić koji je izveo i himnu ove manifestacije po kojoj je dobila i ime, pjesmu ‘Šibenska grandeca’, koju je napisao Dinko Škevin.

   

   

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  U tjedan dana u Hrvatskoj preminulo 19 covid...

  U posljednjih sedam dana zabilježeno je 438 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminulo je 19 osoba, objavio je Stožer civilne zaštite RH. Broj aktivnih...

  U srijedu u Vodice postaju veliko sportsko sjedište...

  Sportska dvorana Osnovne škole Vodice u srijedu, 29. ožujka, postat će sportsko sjedište gdje će djeca i mladi imati priliku sudjelovati na edukativno-sportskom Telemach...

  Nova knjiga u izdanju NP ‘krka’ na dar...

  Školske knjižnice u Šibensko-kninskoj županiji bogatije su za još jedno izdanje Javne ustanove 'Nacionalni park Krka'. Riječ je o knjizi grupe autora Speleološki vodič...

  NAJNOVIJE

  U tjedan dana u Hrvatskoj preminulo 19 covid pacijenata

  U posljednjih sedam dana zabilježeno je 438 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, a preminulo je 19 osoba, objavio je Stožer civilne zaštite RH. Broj aktivnih...

  U srijedu u Vodice postaju veliko sportsko sjedište djece i mladih

  Sportska dvorana Osnovne škole Vodice u srijedu, 29. ožujka, postat će sportsko sjedište gdje će djeca i mladi imati priliku sudjelovati na edukativno-sportskom Telemach...

  Nova knjiga u izdanju NP ‘krka’ na dar školarcima u našoj županiji

  Školske knjižnice u Šibensko-kninskoj županiji bogatije su za još jedno izdanje Javne ustanove 'Nacionalni park Krka'. Riječ je o knjizi grupe autora Speleološki vodič...