Više

  Petak pun k'o šipak

  FOTO Šibenski ‘najdulji dan’ MDF-a nudi program od jutra do mraka

   

  Iznimno danas, 1. srpnja bit će najduži dan u godini u Šibeniku. Ostalo je jako malo do kraja 62. Međunarodnog dječjeg festivala u Krešimirovom gradu koji završava sutra, no danas se očekuje bogat festivalski program koji počinje već u 9 sati promocijom i radionicom u sklopu Monte Librića ‘Librić u Perivoju’.  Dan će privesti kraju produkcija filmskih radionica 62. MDF-a i projekcija animiranih filmova sa Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest, Zagreb 2022. na Gorici u okviru filmskog programa Željka Šturlića.

  Brojna poznata lica

  U međuvremenu događat će se jako mnogo toga – od promocije slikovnice Damira Urbana preko gostovanja Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku do čitanja Mile Elegović ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić.

  – Sva svoja dječja i tinejdžerska ljeta provela sam u Ulici kralja Zvonimira u Šibeniku. Moja baka Marija Šimičević i djed Miljenko, učitelji po struci, živjeli su tamo. Moja prva kazališna scena bila je scena Međunarodnog festivala djeteta jer sam plesala balet kod Silvije Hercigonje… Zdravo maleni, djeco svijeta… Vidimo se – poručila je poznata hrvatska glumica koja će danas od 19 sati sjediti tamo gdje su jučer sjedila poznata TV lica Antonija Blaće i Dorijan Klarić te znanstvenik Igor Rudan.

  Tu je i svečano zatvaranje likovne izložbe ‘Volim crtati filmove’ Davora Gobca ispred Azimuta koji će doći i zatvoriti izložbu na sebi svojstven način.

  Plesno će biti na ljetnoj pozornici kad od 21 sat ispred katedrale svetog Jakova pjevaju polaznici Umjetničke škole Marianna Ilkov iz Ukrajine. Za predstave je ostalo još nešto malo mjesta pa požurite po svoje ulaznice na hnksi.mojekarte.hr ili na festivalsku blagajnu u šibenski HNK od 10 do 12 te ponovno od 18 do 21 sat.

  Nema stajanja

  Veselo će biti već jutros gdje brojne radionice svoje programe privode kraju pa im slijedi prezentacija radova. U 11 sati jednu takvu će imati djeca polaznici radionice Zjevalica/Paravanska lutka u Studiju Galerije sv. Krševana, a kad stignete prošetajte do šibenskog kolodvora i divite se novom muralu koji su izradila djeca pod vodstvom poznate hrvatske akademske slikarice i muralistice, Jadranke Lacković poznate i kao Ojo.

  – O uličnom programu vjerujemo ne trebamo trošiti puno riječi jer kao i svaki ostali segment na Festivalu, i on dovoljno govori sam za sebe. Ponosni smo na sve što smo postigli ove godine unatoč brojnim nedaćama, ali i to je dio tradicije našeg Festivala koji je stvaran za djecu, u nekim dijelovima i od djece. Teško nam je govoriti o kraju, pa ćemo samo poručiti – uživajte u onom što je pred nama i vidimo se na svim našim pozornicama – poručili su iz Ureda MDF-a.

  Dodajmo i da će danas na Sportskoj TV biti premijerno prikazan film ‘Sretno dijete-uspješan sportaš’ u 17.40 sati te reprizno u utorak, 5. srpnja, u 13.15 sati. Riječ je o filmu snimanom na plivačkom mitingu Zdravo maleni u organizaciji Plivačkog kluba More koji se održao u okviru programa 62. MDF-a.

  Program, petak, 1.srpnja

  09:00h, Perivoj Roberta Visianija

  1. SAJAM DJEČJE KNJIGE “LIBRIĆ” U PERIVOJU

  Literarni program

  Radno vrijeme sajma: 9:00 – 13:00, 17:00 – 21:00

  09:00h, LIBRIĆ STROJ ZA SLOVO I BROJ

  Literarni program

  Predstavljanje knjige Mala mica dizajnerica autorice i ilustratorice Marije Gradečak

  Voditeljica: Iris Mošnja, magistra hrvatskog jezika i književnosti, Pula

  10:00, Perivoj Roberta Visianija

  MICIN DIZAJNERSKI KAMP

  Likovni program

  Voditeljica: Marija Gradečak, dizajnerica interijera i spisateljica, Zagreb

  12:00h, livada ispred kluba Azimut

  Predstavljanje slikovnice ‘Ludi Škarpa’

  Prateći program

  Tekst: Damir Urban, glazbenik, Rijeka

  Ilustracije: Tomislav Torjanac, illustrator, Našice

   

  19:00h,  Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku

  SRCE VEĆE OD MENE SAMOG

  Dramski program

  IZVOĐAČ: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

  Svako je srce drugačije. Postoje mala srca, zatim još manja i manja od najmanjih, brza, brža od najbržih, tiha, zatim tiša od tihih i gotovo nečujna, glasna, glasnija od glasnih i glasnija od buke, spora, sporija i beskrajno spora, hladna, hladnija, najhladnija, topla, toplija od toplih i najtoplija od najtoplijih, mirna, radoznala, krhka, puna, prazna, razočarana, ozdravljena, tužna, kamena. Velika srca, veća od velikih i najveća od najvećih. Takvo srce ima medvjed Ursa. Najveće. Srce kao kuća.

  Ursino srce toliko je veliko da može pustiti unutra i zeca, i soba, i ježa, i tvora, i zmiju. Jer imati takvo srce, a ne dijeliti ga, prava je šteta, veća od najveće štete. U Ursino srce dolazi se zagrljajem. Hoćete li ući?

  Redateljica: Tamara Kučinović

  Dramaturg i asistent redateljice: Nikša Eldan

  Skladateljica: Ivana Đula

  Likovno oblikovanje: Alena Pavlović

  Oblikovatelji svjetla: Tamara Kučinović, Sanjin Seršić

  Igraju: Zlatko Vicić, David Petrović, Tilen Kožamelj, Almira Štifanić, Andrea Špindel, Petra Šarac, Damir Orlić

  TRAJANJE: 50 minuta

  UZRAST: 7+

  19:00, amfiteatar ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić

  ČITAJU NAM VAŽNI ŠIBENČANI!

  Literarni program

  Na ulicama grada Šibenika priče će čitati poznati ili manje poznati, ali (za život grada) važni Šibenčani! Kroz čitanje imat će priliku predstaviti se Šibenčani iz raznih djelatnosti, koji čine naš grad boljim mjestom za život.

  Čitaju: Mila Elegović, Ivica Poljičak, Ivana Guberina i Marijana Lubina

   

  19:30h,  Perivoj Roberta Visianija

  EL GARGOT D’IMAGINACIÓ

  Program trgova i ulica

  Guixot de 8 katalonska je grupa koja je igru pretvorila u uličnu predstavu. Njihove interaktivne igračke napravljene su od recikliranog materijala, a igre su njihova kreacija. Treba naglasiti da je ova maštovita grupa počela izrađivati igračke od recikliranih materijala prije gotovo tri desetljeća, puno prije negoli je svijet počeo razmišljati o ponovnoj uporabi, odnosno prenamjeni, materijala bačenih u otpad i otpadnom materijalu kao kreativnom elementu.

  Trajanje: Interaktivni park otvoren je od 19:00 do 22:00h.

   

  20:00h, Poljana

   SLUŠKINJE – PREDSTAVA ZA VAN

  Program trgova i ulica

  Predstava na štulama

  Izvođači: Iva Peter-Dragan i Ivana Bešker

   

  20:00h, klub Azimut

  VOLIM CRTATI FILMOVE

  Prateći program

  Likovna izložba – svečano zatvaranje

  Davor Gobac, glazbenik i slikar, Zaprešić

   

  21:00 h, Trg Republike Hrvatske

  KONCERT

  Glazba

  IZVOĐAČ: Škola umjetnosti Mariani Ilkiv, Ukrajina

  Škola umjetnosti Mariani Ilkiv alternativna je glazbena škola novog vijeka. Poznata po profesionalnosti, visokokvalitetnom radu, specifičnim projektima te sudjelovanju u poznatim televizijskim emisijama. Osnovana je 2016. godine, a osnivačica škole je Mariana Ilkiv – ukrajinska pjevačica, kantautorica, vokalistica nacionalne akademije kopnenih snaga nazvane po Hetmanu Petru Sagaidačnom. Ilkivsku školu pohađa 150 učenika, na četiri različite lokacije u Lavovu. Na programu će se naći pjesme s narodnim motivima i popularne svjetske pjesme u suradnji s ukrajinskim narodnim glazbenicima.

  TRAJANJE:   90 minuta

  UZRAST:   za sve uzraste

   

  21:15h, Ulica don Krste Stošića

   PRODUKCIJA FILMSKIH RADIONICA 62. MDF-A

  Filmski program na Gorici

  Uradci polaznika filmskih radionica 62. Festivala i projekcija animiranih filmova sa Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest, Zagreb 2022.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Sunčane milimetri dijelili od finala Kupa, Jug se...

  Vaterpolisti Solarisa bili su blizu senzacije u polufinalu Kupa Hrvatske čija se završnica igra u Zadru. Jug je, naime, prošao u finale u lutriji...

  Šibenka skinula Cibonu u Zagrebu za prvu gostujuću...

  Šibenka je upisala prvu gostujuću pobjedu, vjerojatno kada nitko nije očekivao. Svladala je, naime, s visokih 87:68 Cibonu, koja je u zagrebački susret ušla...

  VIDEO Policija objavila snimku spašavanja migranata iz Kupe

  Prilikom provođenja kompenzacijskih mjera policijski službenici Policijske postaje Duga Resa, danas, 1. prosinca, u 8.20 sati u naselju Prilišće, općina Netretić, na obali rijeke...

  Koncert Bonoba na Tvrđavi sv. Mihovila osvojio nagradu...

  Nastup Bonoba na Tvrđavi sv. Mihovila ovog ljeta osvojio je nagradu Ambasador u kategoriji event godine. Nagrade su sinoć dodijeljene u zagrebačkom klubu Boogaloo,...

  NAJNOVIJE

  Sunčane milimetri dijelili od finala Kupa, Jug se provukao na peterce

  Vaterpolisti Solarisa bili su blizu senzacije u polufinalu Kupa Hrvatske čija se završnica igra u Zadru. Jug je, naime, prošao u finale u lutriji...

  Šibenka skinula Cibonu u Zagrebu za prvu gostujuću pobjedu

  Šibenka je upisala prvu gostujuću pobjedu, vjerojatno kada nitko nije očekivao. Svladala je, naime, s visokih 87:68 Cibonu, koja je u zagrebački susret ušla...

  VIDEO Policija objavila snimku spašavanja migranata iz Kupe

  Prilikom provođenja kompenzacijskih mjera policijski službenici Policijske postaje Duga Resa, danas, 1. prosinca, u 8.20 sati u naselju Prilišće, općina Netretić, na obali rijeke...

  Koncert Bonoba na Tvrđavi sv. Mihovila osvojio nagradu Ambasador za event godine

  Nastup Bonoba na Tvrđavi sv. Mihovila ovog ljeta osvojio je nagradu Ambasador u kategoriji event godine. Nagrade su sinoć dodijeljene u zagrebačkom klubu Boogaloo,...