Bez proslave

FOTO Povodom Dana Šibensko-kninske županije položeni vijenci na gradskom groblju Kvanj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Povodom obilježavanja Dana Šibensko-kninske županije polaganjem vijenca i paljenjem svijeća podno Centralnog križa na gradskom groblju Kvanj, odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata. Počast je odalo izaslanstvo Šibensko-kninske županije na čelu sa županom Goranom Paukom, izaslanstvo Grada Šibenika na čelu s gradonačelnikom Željkom Burićem, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici vojske, policije i političkih stranaka.

– Zbog epidemioloških razloga i pojačanih mjera zaštite od koronavirusa, i ove godine Dan županije proteći će bez proslave obilježavamo ga skromno, ali dostojanstveno, spominjući se hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata koji su dali svoje živote za našu slobodu i domovinu Hrvatsku – kazao je župan Goran Pauk i svim žiteljima Šibensko-kninske županije uputio iskrene čestitke.

Prema Ustavu iz 1990. godine i kasnijem Zakonu o organizaciji vlasti i uprave, naša je Županija utemeljena 15. travnja 1993. godine i tada se zvala Šibenska županija, a obuhvaćala je područje bivših općina Šibenik i Drniš.

Nakon oslobodilačke vojno-redarstvene operacije Oluja u kolovozu 1995. godine oslobođen je cijeli teritorij Šibenske županije i stvoreni su uvjeti za priključenje našoj županiji njenog prirodnog geopolitičkog prostora nekadašnje Općine Knin, koja je bila u sastavu Zadarske županije.

Novim Zakonom o teritorijalnom ustrojstvu Republike Hrvatske u veljači 1997. godine nastala je Šibensko-kninska županija. Njena Županijska skupština konstituirana je  17. svibnja 1997. u Kninu i zato taj dan slavimo kao Dan Šibensko-kninske županije.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: