Grobovi siromašnijih građana

FOTO Otkriće grobnica kod sv. Frane i nije neka novost za Šibenčane: ‘Kosti ćemo položiti u zajedničku kosturnicu’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U okviru rekonstrukcije kanalizacijske i vodovodne mreže, koju izvodi šibenska tvrtka Vodovod i odvodnja, u blizini crkve sv. Frane otkriveno je groblje iz 15. stoljeća.

Arheolozi su pronašli 24 grobnice nakon što je prošli tjedan kod crkve sv. Frane počela rekonstrukcija kanalizacijske i vodovodne mreže koju izvodi šibenska tvrtka Vodovod i odvodnja.

– Otkriće groblja ispred crkve svetog Frane za nas u Šibeniku nije novost. Pokojni arheolog Zlatko Gunjača vodio je iskapanja na tom prostoru ’70. ili ’71. godine. U dvorištu samostana su i danas vidljive neke nadgrobne ploče i vjerojatno su u dvorištu pokapani fratri, a izvan dvorišnog zida narod. Vjerujem da osim kostiju u grobovima neće biti značajnijih nalaza koje će Muzej preuzeti. Uobičajeno je da se nađe neka krunica i spone s nošnje. Riječ je o razdoblju u kojem u grobove nisu polagane neke druge stvari. Sada će tu biti izvađeno stotinjak kostura i običaj je da se te kosti polože u zajedničku kosturnicu – kaže Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika.

Najprije je polovicom 18. stoljeća zabranjeno ukapanje u crkvi, a 1827. godine je zabranjeno i ukapanje u dvorištu.  S tim da je negdje 1880. godine tadašnji župnik zatražio da se promjene kamene ploče jer su bile propale i raspadnute te je svakakav materijal upadao u grobnice, primjerice, životinjske kosti i sve ostalo što su ljudi bacali.

– Kako su ljudske kosti bile na plitkome tako je utjecaj atmosferalija djelovao na njih te su one vrlo trošne i dovoljno je da ih se malo taknu i raspu se. U jednome grobu ima više kostura što je dokaz da je riječ o obiteljskim grobnicama, ali onih siromašnijih jer bogati su pokapali u crkvi što potvrđuju i razni plemićki grbovi. Godine 1888. je rađena nekakva kanalizacija, 1926. godine je prošla trasa vodovoda koja je i danas tu. Kasnije je na mjestu groblja rađena nova kanalizacija, nažalost bez nadzora arheologa, te su neki grobovi i oštećeni. Sada nam predstoji uzeti uzorke kostiju na analizu i staviti ih u vremenski okvir, a zbog trošnosti kostiju nećemo moći napraviti antropološku analizu – kazao nam je Slavko Galiot, arheolog i koordinator akcije iskapanja.


Pratite nas i na društvenim mrežama: