FOTO Noć knjige i proglašenje najčitatelja: ‘Najdraže mi je naći se jedan na jedan s knjigom’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Iako je šesta po redu manifestacija ‘Noć knjige’ s programom počela još jutros u 10 sati, Vilijam Lakić, ravnatelj Gradske knjižnice Juraj Šižgorić službeno je manifestaciju otvorio danas u 18 sati. Noć knjige ove godine obilježit će se u 234 grada i mjesta diljem zemlje, a djelatnici Gradske knjižnice pripremili su odličan program za sve uzraste.

– Ovo je do sada najduža i najbogatija manifestacija ‘Noći knjige’ jer će obuhvatiti čitav vikend. Ujutro smo krenuli s programom za djecu i kazali smo im kako je noć počela ujutro. Nemojmo zaboraviti da je glavni razlog našeg okupljanja knjiga, a ja se nadam da će svatko za sebe naći odgovarajuću literaturu, kazao je Lakić.

noc knjige (8)

Voditeljica dječjeg odjela, Marina Šimić proglasila je najčitatelje 2016. godine. U kategoriji do tri godine, nagradu je dobila Olivera Konjevoda, jednogodišnjakinja koja je, uz maminu i tatinu pomoć ‘pročitala’ čak 63 slikovnice. U kategoriji predškolaca, najviše pročitanih knjiga imala je Saša Petković, koja najviše voli čitati slikovnice o životinjama. U protekloj godini  Antun Zajc imao je čak 189 pročitnih naslova, te je osvojio nagradu u kategoriji osnovnoškolaca, a u kategoriji srednjoškolaca nagradu je osvojila maturantica Franka Vrtipra. Nagrađeni su i Dino Slavica u kategoriji odraslih korisnika, a u kategoriji umirovljenika Zvonko Antić.

– Čitam cijelog života jer je čovjek bogatiji svakom pročitanom knjigom. Mladima bi volio reći kako ne smiju zaboraviti na knjigu, jer je ona najveći prijatelj, a kad je čovjeku najteže predstavlja pravo olakšanje i radost. Posebna je draž kad uhvatiš u ruke knjigu i vraćaš se na stranice koje su ti drage, kazao je Zvonko koji najviše voli krimiće i biografije.

noc knjige (2)

Dino Slavica kaže kako mu je najdraže naći se ‘jedan na jedan’ s knjigom.

-Krizmanić, Šimleša, Šalković i Pauletić su autori koje bi volio istaknuti. Knjiga je jedna jako bitna stavka, a moram reći kako sam pozitivno iznenađen što sam dobio ovu nagradu, kratko je rekao.

noc knjige (1)

Kratko nakon otvaranja manifestacije uslijedili su igrokazi gradskih vrtića ‘Smilje’ i ‘Šibenska maslina’. Na programu su još Izložba fotografija na zadane filozofske pojmove — interpretacije i predstava ‘Filozof kaže: ‘Ženom se ne rađa, ženom se postaje’ učenika Gimnazije Antuna Vrančića, a potom nastup zbora Gimnazijalke.

Od 20 sati ne propustite druženje sa spisateljicom Ankicom Tomić , a u 21 sat predstavljanje knjige Ivice Poljička ‘Povijesna jezgra Šibenika : između propadanja i revitalizacije’, objavljene 2016. u nakladi Gradske knjižnice ‘Juraj Šižgorić’ Šibenik, Muzeja grada Šibenika i Veleučilišta u Šibeniku.

U 22 sata održat će se proglašenje pobjednika ‘KuŠIna’, nagradnog natječaja za najbolju neobjavljenu kratku priču na temu Šibenika, a kao šećer na kraju, opustite se uz zvukove šibenske rock-grupe ‘Trapula’.

noc knjige (3) noc knjige (6) noc knjige (7) noc knjige (9) noc knjige (11) noc knjige (12) noc knjige (13) noc knjige (14)

 


Pratite nas i na društvenim mrežama: