Članovi Obrtničke komore Šibensko-kninske županije i Udruženja obrtnika Šibenik od građana su ove godine dobili čistu ‘peticu’ za kvalitetu bakalara koji su danas pripremali i dijeli prolaznicima na šibenskoj Poljani. Onima koji su ocjenu spustili na ‘četvorku’ presudni faktor bila je količina.
– Ajmo mu dati solidnih četiri. Da ga je bilo teke više bilo bi za pet. Količinski je bilo malo, ali je zato bilo ukusno. Stavilo mi dvi žlice, a sladak je ka cukar, kaže nam jedan od sugrađana.
Nadovezao se odmah i drugi kojem je, kaže, bilo fantastično jer je upio pojesti dvije porcije bakalara.
– Zalio sam ga sa dvi čaše lipog toplog vina i konačna ocjena je pet. Ništa mi ne smeta što je ove godine bakalar spreman dan prije Badnjaka. Da je sutra ne bi bilo danas, mudar je naš sugovornik.
Tradicionalna podjela bakalara, prvi put, dan prije Badnjaka nije zbunila Šibenčane, pa je mega teča šibenskih obrtnika ispražnjena u rekordnom roku.
– Recept je naš stari, a ove je godine u teči bilo 50 kilograma bakalara, 150 kilograma krumpira, 30 kilograma žute kapule i po tri kilograma bilog luka i petrusimena, domaće maslinovo ulje i standardni začini, kazao nam je Joso Smolić, predsjednik županijske Obrtničke komore.
Današnja podjela tisuću i 200 porcija bakalara i kuhanog vina trajala je rekordno kratko, a obrtnici već sutra 500 porcija bakalar pripremaju za korisnike pučkih kuhinja u Šibeniku i Kninu.
– Ove godine nas je ugodno iznenadilo koliko je puno ljudi došlo na naš bakalar. Drago nam je jer ove godine nam je deset godina tradicije pripremanja bakalara za sve sugrađane, a poglavito za one koji ne mogu u ovim teškim vremenima imati pijat bakalara na stolu, dodao je Smolić.