FOTO Izložba tradicijskih dječjih igračaka Šibenčane podsjetila na djetinjstvo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Izložba ‘Dječje igračke iz hrvatske baštine’, koja predstavlja bogatstvo i raznolikost dječjih igračaka u nas, večeras je otvorena u šibenskom Muzeju.

Riječ je o izložbi Etnografskog muzeja u Zagrebu, odnosno jednom malom segmentu bogatog funudusa zagrebačkog muzeja koja je Šibenčane večeras vratila u djetinjstvo.

Igračke su izrađene ručno tradicijskim načinima i oslikavane šarenim bojama, a današnji majstori prilagođavaju se potrebama djece.

igracke10

igracke11

– Igračke prilagođavaju dječjim željama te ih bojaju ekološkim bojama i izbacuju čavliće. Drago mi je što za ovom izložbom vlada veliki interes diljem Hrvatske, kazala je Iris Biškupić Bašić, etnologinja i povjesničarka umjetnosti u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Sama izložba sadrži i pedagoški dio  u kojemu djeca i svi zainteresirani mogu isprobati drvene igračke i poigrati se u prostoru muzeja.

igracke12 igrake2 igrake9

m1 m2 m3

Igračke iz Zbirke Etnografskog muzeja izrađene su od drveta, šiblja i keramike,  a mahom su to igračke životinjskih likova, svirala, dječjeg namještaja i prijevoznih sredstva.

Zahvaljujući vještini izrade vrsnih majstora dječjih igračaka, one koje se i danas izrađuju u selima Hrvatskog zagorja, 2009. godine upisane su kao svjetska baština na UNESCO-ovoj Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

igracke igracke1 igracke7

U sklopu izložbe koju u Muzeju možete razgledati do 18. travnja organizirane su i radionice za djecu koje će voditi etnologinja Sandra Barešin. Radionice će se održavati dva puta tjedno, prvi tjedan utorkom i petkom u 10 sati, drugi tjedan u 17 sati.


Pratite nas i na društvenim mrežama: