FOTO Ginekologa Grubišića Čabu iznova impresionira čudo života: ‘Svaka žena zaslužuje poštovanje i od mene će ga dobiti’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Razgovor je pola zdravlja. Tom rečenicom dočekao nas je mladi ginekolog Vedran Grubišić Čabo kad smo kod njega došli na odjel u vrijeme dežurstva jer smo s njime dogovorili priču. Naime, on je liječnik koji slovi kao jedan od najpristojnijih ginekologa i o kome rodilje pričaju u superlativima, a o svemu tome svjedoči i čista petica na portalu Najdoktor.com. Riječ je o Splićaninu kojemu Šibenik nije tek privremena adresa, već dom, a ginekologija i pomoć ženama – život.

– Svaka žena zaslužuje poštovanje, bilo kao trudnica, bilo kao ginekološka pacijentica. Ona će ga od mene sigurno dobiti. Dobra riječ je više nego potrebna, a o problemu uvijek treba otvoreno pričati i ponuditi rješenje. Naravno, trudnice me posebno mogu pitati što god im nije jasno i uvijek sam im na raspolaganju – odmah nam je za početak rekao mladi ginekolog.

Usto, dok nam priča svoju životnu priču, ovlaš nam govori kako je jedna trudnica spremna roditi. Ali joj je četvrto dijete i svi su nalazi u redu pa ne bi trebalo biti problema…

Pitamo ga, naravno, zašto medicina…

– Uvijek me zanimalo kako mogu pomoći drugima, izbaviti ljude iz nevolje, popričati s njima… Govorili su mi da je faks težak, kao i posao, i onda mi je to postao svojevrstan izazov. Evo, sad kad to radim, mogu reći da se isplatilo ući u ovu priču – iskreno će mladi doktor koji se naprosto zaljubio u ginekologiju kada je na šestoj godini medicini vidio prvi porod.

grubišić čabo

Ključ života na Korčuli

Impresioniralo ga je, kaže, kako se novi život rađa. I onda je shvatio da se u ginekologiji može baviti s mnogo stvari. Spajaju se porodi, pregledi, operacije…

– Stvarno sam sretan jer sam dobio specijalizaciju koju sam želio i trudim se svakim danom napredovati. Želim pomoći trudnicama da ‘prežive’ to razdoblje koje se ne zove za ništa ‘drugo stanje’. Žena se mijenja u svakom smislu, i fizički, i psihički, i emocionalno – veli Grubišić Čabo.

A sve je počelo kad nije mogao pronaći posao u svom rodnom gradu. Nakon faksa koji je, veli, bio dosta suhoparan, silno je želio raditi s pacijentima. Nikako nije uspijevao dobiti specijalizaciju pa se javio na natječaj u Domu zdravlja na Korčul i dobio posao.

– Pokrivao sam pola otoka Korčule i na Pelješcu od Orebića do Trpnja. Bio sam liječnik opće prakse, imao svoju ordinaciju, ali i radio na hitnom prijemu. To je bilo iskustvo. Od turista pa do lokalnih ljudi s kojima naučiš živjeti, osluškivati njihove probleme… Osjetiš i težinu života na otoku, udaljenost i činjenicu da je puno teže doći do nekih stvari za koje misliš da su jednostavne. Nekoliko puta sam se vozio u helikopteru. E tamo si jako reduciran u radu. Spašavao sam ljude s infarktima, ozlijeđene u prometnima, a jednu ženu je ugrizao poskok. Dao sam joj antiserum i čekao kako će reagirati. Srećom, bila je dobro – prisjetio se svojih doktorskih početaka Grubišić Čabo.

Upravo ga je Korčula uvjerila u manualne sposobnosti, ali i osvijestila odnos prema poslu i, prije svega, prema pacijentima.

– Kad netko izađe s faksa, nije svjestan odgovornosti. Ovo je jako odgovoran posao jer imaš ljudske živote u rukama. Nerijetko moraš sam donositi odluke u trenutku, a o tome sam puno naučio na otoku Korčuli – priča doktor.

grubišić čabo

Šibenčanke su u dobrim rukama

Prolazili su tako natječaji, ali nije baš jednostavno bilo s Korčule doći u Zagreb na razgovor za posao. Vidio je natječaj za specijalizaciju u Šibeniku, i to baš iz ginekologije. Stigao je i dobio ono što je najviše želio, a prije tri godine se vratio u šibensku bolnicu kao specijalist ginekologije.

– Impresioniraju me svaki put pregledi žena u trudnoći, od najranijeg do najkasnijeg stadija, razvoj ploda, gdje postoji jedan mjehurić pa do trenutka kad se vide svi organi, čuje srce, osjete fetalni pokreti… Vidiš da je to malo živo biće. I to je stvarno nešto predivno. Gledate bebu kako ručicama ide prema ustima. Fascinantno. Čudo. I na kraju sudjeluješ u završnom činu, kad se to čudo rodi – objasnio je svoju ljubav prema životu dr. Grubišić Čabo te dodao da zna kako žene porod boli. Ali vrijedi svake sekunde kad prime dijete u ruke.

Najvažnije je, napominje, u medicini ostati miran u svakoj situaciji. Kad žena rađa, treba je smiriti i reći da će sve biti u redu, da se ne boji i pojasniti joj da u svakom trenutku tim od liječnika i sestara prati bebu. Bitno je biti siguran, ali i uvjeriti rodilju kako će sve završiti okej u svakom smislu.

– Mislim da mi u Šibeniku radimo dobro. Imamo manji broj trudnica nego klinike i možemo se više posvetiti njima. Doživljavati ih kao ljudska bića u svakom smislu te riječi. Čim je manja bolnica, dolazi do humanijeg pristupa. Šibenske žene imaju najbolju moguću skrb. Ako je nešto iznad naših mogućnosti, konzultiramo se s kolegama s klinika – objašnjava ginekolog.

_MG_4875

Luka nije mogao čekati

A u tom trenutku u sobu za odmor, tik do rađaone, dolazi medicinska sestra i prekida naš razgovor.

– Rodit će svaki čas – mirnim tonom upozorava doktora.

– Stižem – odgovara joj dr. Grubišić Čabo. Poziva i nas da iz druge prostorije vidimo porod jer će vjerojatno biti vrlo brzo sve gotovo. Odbijamo. Nakon par minuta čujemo dječji plač. Oprezno dolazimo s fotoaparatom gdje svjedočimo kako je mali Luka upravo stigao na svijet.

– Ovo je bio vrlo lagan porod. Žena je u par minuta rodila jer joj je ovo četvrto dijete, a i pokazatelji su bili jako dobri – kazuje nam vidljivo zadovoljan doktor.

_MG_4854

Pitajte doktora, a ne Google

Svaki uspješan porod bez komplikacija ga iznimno raduje, kao i dobra procjena i odluka kada su žena ili dijete ugroženi. Žalosti ga, pak, što bi sustav mogao biti bolji. Ipak, svjestan je da živi u Hrvatskoj, no vjeruje kako će vrlo skoro biti uvjeti kao u najrazvijenijim zapadnim zemljama.

– Jako sam sretan što je moderna medicina toliko uznapredovala da možemo riješiti gotovo svaki problem u porodu. Žene mogu imati povjerenja u nas. Prije su rađale u nesterilnim uvjetima, nije bilo carskog reza pa su i kraljice umirale nakon poroda. A danas je to sasvim drugačije – napominje dr. Grubišić Čabo.

Poručuje ženama da se ne boje jer imaju bolju skrb nego ikada u prošlosti. Doktori i sestre su iznimno profesionalni i donose najbolje procjene u trenutku.

– Ponavljam ženama, prije pitajte doktora, a ne Google. Ako postoje pitanja, posavjetujte se s nama. Nijedno pitanje nije glupo. Uvijek sam otvoren za razgovor. Možda nije sve savršeno, ali mi se trudimo da budemo što bliži tome – zaključio je dr. Vedran Grubišić Čabo.

A mi smo ga ostavili da odradi svoje 24-satno dežurstvo…

_MG_4904

(Napomena: Trudnica koja je u trenutku naše reportaže rodila dječaka Luku zove se Milica Ćaleta, a dala nam je dozvolu za fotografiranje predporođaja i postporođaja. Pazili smo da ni u kom slučaju ne povrijedimo njezinu privatnost, kao ni radni prostor bolničkog osoblja te smo fotografirali iz druge prostorije teleobjektivom. Lice djeteta smo zamaglili radi dodatne zaštite identiteta. Ovom prilikom redakcija Šibenskog portala čestita Milici i njezinoj obitelji na prinovi i četvrtom djetetu.) 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.