Maturanti matematičke gimnazije

Fantastičan trojac iz Šibenika pokorio Hrvatsku znanjem: Marko, Niko i Roko rasturaju prirodoslovne znanosti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Marko Čubrić, Niko Perica i Roko Silov maturanti su matematičke gimnazije u Šibeniku i nedavno su, drugu godinu u nizu, osvojili su Atom ligu u kojoj natjecatelji pokazuju znanje u matematici, fizici i kemiji. Popričali smo s njima o tom uspjehu, njihovim počecima te o planovima za budućnost.

 

– Atom liga je natjecanje koje održava od prošle godine, a naša profesorica iz kemije je saznala za to natjecanje te je onda to i rekla u našem razredu. Isti tren smo se nas trojica samo pogledali i klimnuli glavom u smislu – to je to. Znamo da smo sva trojica na području matematike, fizike i kemije relativno neloši te smo dosta dobro specijalizirani na svom području. Znači, ja najviše znam matematiku, Marko fiziku, a Roko kemiju. Međutim to ne znači da sva trojica ne znamo sva tri predmeta. Išli smo na to natjecanje bez nekih posebnih prirpema i na kraju iza prvog kola smo bili prvi prošle godine, a onda je došla korona te drugog kola uopće nije bilo i nas su proglasili pobjednicima. Ove godine opet smo bili prvi nakon prvog kola i nakon drugog te naravno ukupno prvi – priča nam Niko o velikom uspjehu.

Roko je govorio o samom formatu natjecanja te o draži riješavanja zadataka.

– Natjecanje je razini države i svi pišemo u isto vrijeme, svatko iz svoje škole. Sastoji se od tri podkategorije, a pitanja idu po težini i nose različiti broj bodova. Lakša pitanja su uglavnom iz teorije i to na zaokruživanje. Zatim idu neki jednostavniji zadaci, a treća skupina je najteža u kojoj je trebalo više cjelina iz pojedinog predmeta ukomponirati zajedno.  Od ove godine novina je bila to što su dodali jedan zadatak koji je nosio najviše bodova i spaja sve tri discipline u jedno te ga onda moramo sva trojica zajedničkim snagama riješiti – ističe Roko, majstor za kemiju.

Općenito takvi uspjesi naših genijalaca prolaze ispod radara i dojam je da ih društvo ne prepoznaje i ne cijeni dovoljno. O tome je progovorio Marko.

– Obitelji nemaju izbora nego nas prihvatiti takve kakvi jesmo, a pošto su svi u razredu vrlo zainteresirani za prirodne znanosti naravno da nas podupiru na našim natjecanjima. Općenito nam je odličan razred, dosta kohezivan i svi imamo neki visoki standard što se tiče znanja i ocjena – pun hvale je Marko za svoje kolege.

– Super je i što nema ljubomore, družimo se zajedno, idemo na izlete zajedno i pozitvno utječemo jedni na druge – ubacuje se i Niko u priču

– Profesori koji su nam ogranizirali to sve, Hobar i Antunac, su nam neizmjerna potpora, a drugi profesori su bili zadovoljni osvajanjem prvog mjesta međutim nije im to jako važna stvar jer nismo otkrili petu fizičku silu ili nešto slično. Što se tiče ostalih ljudi po gradu, nije da smo im baš poznati, a kamoli široj javnosti – jasan je i svjestan Marko.

Ipak to ih ne osbehrabruje da se nastave baviti onim što vole te su nam iznijeli i svoje planove za budućnost.

– Od vrtića znam da me zanima matematika odnosno znanost općenito i s vremenom je moja ljubav prema tome postala sve jača i jača. U srednjoj školi sam počeo ostvarivati malo veće uspjehe na natjecanjima iz matematike To mi je dalo dodatni motiv da radim još više. Definitivno se želim u životu baviti matematikom, sad kojim točno područjem to još ne znam jer svako područje skoro jednako volim, hoće li to biti programiranje, statistika ili možda finacijska matematika ostaje za vidjeti – kaže mladi Perica kojemu je matematika prva ljubav.

Sličnog razmišljanja je i Roko koji neće odustati od znanosti

– Planiram svakako ostati pri kemiji, ali i pri biologiji koja mi je možda čak draža od kemije, ali u biologiji nema puno računskih zadataka pa je tu dvojba. Plan mi je upisati farmaciju ili biokemiju i ostati u tom području – naglašava Silov svoje planove.

Čubrić ima dvojbu ali je uvjeren da će je na vrijeme riješiti.

– Poput svojih kolega planiram ostati pri svojoj branši, fizici, a plan mi je ići na PMF smjer fizika, te postoji mogućnost da upišem i par pedagoških predmeta pa možda postanem profesor fizike ili ću nastaviti samo inženjerstvo. Odlučit ću kad zato dođe vrijeme – zaključuje Marko.

Trojac je istaknuo i svoje kolege, trećaše iz Gimnazije, koji su u svojoj koknurenciji osvojili treće mjesto što isto tako veliki uspjeh.


Pratite nas i na društvenim mrežama: